NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 28. april

Bønn med føttene

Sara Moss-Fongen

Sara Moss

Foto: Elisabeth Moss-Fongen

Har du hørt om prekariatet? Det er et ganske nytt ord, sammensatt av prekær og proletariat. Et fint ord for den nye arbeiderklassen, eller mennesker Norge bare har til låns. Noens sønner og døtre som sitter et sted i et fremmed land og venter på telefon fra et bemanningsselskap. I dag skal han få lov til å vaske toaletter. Hvis han sier nei, står andre arbeidsløse i kø for å underby ham.

Det foregår bruk og kast av mennesker i arbeidslivet, også i Norge. Det foregår menneskehandel, og det finnes arbeidsgivere som nekter arbeidere å organisere seg. Noen tjener på det hvis hver og en står alene, hvis alle konkurrerer mot alle og det ikke finnes regler. Men de fleste taper.

Veit du hvem som vasker på kontoret ditt, eller hvem som vasker butikkene du handler i? Han som går og baler med den store moppen mellom hyllene, har han arbeidskontrakt? Kommer han til å få pensjon? Hva om han blir syk?

På søndag går det mange tog gjennom verden, til protest og påminnelse. Protest mot urettferdighet. Påminnelse om at mennesker kan velge mellom gjøre hverandre fryktelig vondt, eller å gjøre verden best mulig for flest mulig. Påminnelse om at vi hver eneste dag har valget mellom å åpne øynene eller velge å ha dem igjen.

Vi er alle små brikker i et system ingen av oss har valgt å bli født inn i. Det handler ikke bare om deg og klærne dine, eller om hun som har sydd dem. Det handler om hva det vil si å være menneske og hva slags ansvar vi har fått. Klasseforskjeller, sult og utnyttelse ble ikke skapt av Gud. De er et resultat av menneskers ondskap mot hverandre.

På søndag er det 1. mai, arbeidernes internasjonale kampdag. 1. mai er en egen dag i kirkeåret, med egne tekster og egne bønner. I år faller den på en søndag, og markeres derfor i alle ordinære gudstjenester i hele Norge. Mange steder er samarbeidet mellom kirken og 1. mai-komiteen godt.

Det finnes ikke noen mal for tariffavtaler eller arbeidsmiljølov i Bibelen. Men det finnes leveregler som tvinger kristne til å handle der det finnes urettferdighet og nød: Du skal elske din neste som deg selv. Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal dere også gjøre mot dem.

All verdens 1. mai-tog er som en lang prosesjon mot en annen verden. Bønn med føttene. I Hamar marsjerer toget forbi kirka, men på mange måter kunne det også gått både inn i kirka og ut av kirka. I prosesjon inn for å samles i bønn, i prosesjon ut for å tjene Herren med glede.

Uavhengig av hvilke paroler du støtter eller ikke støtter, er kommende søndag en dag for mer enn hagearbeid. Det er en dag for å tenke på hvordan vi kan ta nestekjærlighet og forvalteransvar på alvor. Hvert sted, sitt ønske. Det er ulike paroler i Dhaka, New York og Hamar, men en ting er felles: Solidaritet. Verdens nød er mer enn mennesket makter alene. Gud hjelpe oss alle sammen!

Sara Moss

Musikk: Bruce Springsteen - "We shall overcome"