Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 28. desember

Ekko av englesang

Harald Hauge
Foto: Gerd Bjørgård

Minnedag for de uskyldige barn

Hva var det egentlig englene sang?

Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i!

Det var dette de sang. Englene. Sånn var ordene deres, i hvert fall. Og gjeterne fortalte det til Maria, Jesu mor, og Maria gjemte ordene i sitt hjerte og grunnet på dem. Og så ble ordene brakt videre til oss.

Det er fine ord. Men jeg skulle også gjerne visst hva slags toner de var pakket inn i. Hvordan englene sang, altså. Gikk melodien i dur, eller i moll? Eller i en eller annen modal toneart, kanskje? Og hvordan var selve sangen? Sang englekoret kraftig, slik at jorda ristet og gresset på marken la seg? Eller var det mer en hviskende sang av myke toner som smøg seg varsomt rundt gjeterne? Var det komplekse harmonier? Eller sang koret unisont?

Og da de var ferdige, hvor lenge hang ekkoet, etterklangen, igjen i lufta? Kan hende er det rett og slett slik at vi hører ekkoet av englesangen ennå. Jeg tror det. Hver gang vi synger Gloria i kirka synger vi de samme ordene: Ære være Gud i det høyeste.

Og jeg liker å tro at den musikalske innpakninga også er et ekko av englesangen. Men det er ikke bare der vi hører ekko av engler. For det finnes mye annen musikk som klinger til Guds ære, eller som synger om fred og kjærlighet. Og så finnes det musikk som røsker i oss, og som tilfører livet dissonans. Kanskje er det aller mest der vi hører ekkoet av englesangen.

Dagen i dag, fjerde juledag, er en gammel minnedag. I dag er det minnedag for de uskyldige barn. Alle de barna som døde da Herodes sine soldater lette etter Jesusbarnet. Den virkeligheten er dessverre ikke bare et minne. Lignende ting skjer i dag. Det er fortsatt ikke fred på jorda. Barna vet det. Noen ganger altfor godt.

Så om vi hører etter ekkoet av englesangen den dag i dag, da kan vi ikke bare høre etter det vakre og oppløftende. Englenes sang er ikke bare en proklamasjon. Det er også en bønn. Den kan komme i form av et skrik, eller som sår gråt, eller som en hikstende klagesang.

Og alle vi som hører den, om så bare et svakt ekko, vi skal ikke bare lytte. Vi skal leve, slik at enda flere kan reise seg og synge: Fred på jord! Fryd på jord! Jesusbarnet blant oss bor.

Harald Hauge

Musikk: Annie Lennox - "Angels from the Realms of Glory"

Skog