Hopp til innhold

Morgenandakten torsdag 27. desember

En av oss

Andreas Hegertun
Foto: Øyvind Ganesh Eknes

En tidligere narkoman kom til kirken der jeg er pastor. Der fortalte han om hvordan det var å møte sånne som meg mens han fortsatt var narkoman.

- Tenk deg at du har falt i en dyp grøft, sa han. - Og så kommer det en pastor forbi høyt der oppe på veien. Ser på deg, skriver et bibelvers på en lapp og kaster det ned til deg.

Mannen var ubarmhjertig nok til å fortelle dette til mange hundre på en gudstjeneste, så kanskje for å trøste meg, la han til at det ble for så vidt det samme med leger: - En lege kunne også stå der oppe på veien, skrive en resept og kaste ned til meg. Ingen av delene hjalp, sa han. - Det som hjalp, det var da jeg møtte noen som hoppet ned til meg i grøfta og sa: Jeg vet hvordan du har det, for jeg har vært her selv, og jeg kan vise deg veien ut.

Mannen fortalte dette for å fortelle om hvordan han opplevde å få hjelp av Evangeliesentrene til å slutte med rus og finne troen. Men det er en veldig god beskrivelse av julens teologi også.

Gud kom inn i verden, ikke gjennom å kaste en lapp eller bok ned til jorden. Ikke som en medfølende distansert kraft, fjern fra vår virkelighet.

Nei da forfatteren av Matteusevangeliet i Bibelen skulle beskrive Jesu fødsel siterte han den gamle profeten Jesaja fra 1000 år tidligere og sa:

Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel
– det betyr: Gud med oss.

(Matt 1:23)

Og dette var radikalt, for i det gamle testamentet het det; ingen kan se Guds ansikt og leve. Men de fattige gjeterne og mektige vismennene som så over krybbekanten på det nyfødte lille barnet den første julen, de ble ikke skremt. De så det største av alle mysterier, at Gud var blitt en av oss.

Disse juledagene kan være en påminnelse om at Gud ikke bare stod høyt over vår grøft og kikket ned. Nei han hoppet heller neddi. Han vet hvordan det er å være menneske. Og derfor hadde han troverdighet da han senere sa; jeg vet veien, følg meg.

Ingen vil ha råd fra folk vi skjønner ikke aner hvordan vi har det. Beskyttede middelklassepastorer som meg burde huske det. Og få vil relatere til en fjern kraft av en guddom langt borte. Men Immanuel, "Gud med oss", en som kjenner oss og har vært i grøfta vår, det blir kanskje noe annet?

Andreas Hegertun

pastor i Filadelfiakirken i Oslo

Musikk: Samsaya – "Tenke på en venn"

Skog