Hopp til innhold

Morgenandakt mandag 24. desember

Julens mysterium

Andreas Hegertun
Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Lukas 2, 1-14

Like etter at den russiske kosmonauten Jurij Gagarin i 1961 ble det første menneske i verdensrommet, holdt sovjetleder Nikita Khrusjtsjov en tale for unge kommunister. For å få de til å holde fast ved Sovjetunionens offisielle statsateisme sa han: "Gagarin har reist opp til himmelen og han så ingen Gud".

Da skrev den britiske forfatteren C. S. Lewis en respons og sa at Khrusjtsjovs argument blir som om Hamlet skulle gå opp på loftet i slottet sitt og lete etter Shakespeare.

Eller for deg som er på en litt annen litterær kanal: Som om Harry Hole skulle satt seg i bilen og kjørt for finne Jo Nesbø.

C. S. Lewis poeng er at det altså er forskjell på det skapte og på skaperen.

En av de første kvinner uteksaminert fra universitetet i Oxford var Dorothy Sayers. Hun skrev krimbøker og var særlig kjent for bøkene om detektiven Lord Peter Wimsey. Etter hvert i disse bøkene møter Detektiv Wimsey en dame som; var en av de første kvinner uteksaminert fra Oxford, og som i tillegg skrev krimbøker. Og i fortellingen faller Detektiv Wimsey for damen. De løser mysterier sammen, gifter seg og lever lykkelig alle sine dager.

Leserne så det åpenbare: Forfatter Sayers hadde sett på universet hun hadde skapt, blitt forelsket i sin egen fiksjonsfigur detektiv Wimsey og skrevet seg selv inn i boken. Det er jo litt søtt da.

Og det er ganske tett på julen.

For det som skjer i julen er det største av alle mysterier. Gud som ser på det han har skapt, og så velger å tre inn i det skapte selv. Gagarin kunne fly verdensrommet rundt å ikke finne Gud. (Nå fortalte forresten vennene hans etter kommunismens fall at Gagarin selv faktisk var en kristen, men uansett). For det skapte kan ikke finne skaperen, Harry Hole kan ikke finne Jo Nesbø. Med mindre skaperen selv velger å tre inn i historien.

Julens mysterium og store glede er altså at barnet som kom, det var Gud selv. Det skjedde i de dager, at skaperen lot seg finne av det skapte. At skaperen trådte inn i vår verden og ble en av oss. Gud er ikke lenger en fjern kraft man må reiser verdensrommet rundt for å finne. I dag er Gud en av oss. God jul.

Andreas Hegertun

pastor i Filadelfiakirken i Oslo

Musikk: Nils Bech – "O helga natt"

Skog