NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 26. mai

Mary Jones og Bibelen 200 år

Silje Kivle Andreassen
Foto: Camilla Kofoed-Steen

Mary Jones het ei 15 år gammel jente som levde i Wales mot slutten av 1700-tallet. Hun ønsket seg en egen Bibel, og etter å ha lagt av penger gjennom flere år, gikk hun 4 mil til prestegården for å kjøpe seg en.

Men der var alle biblene utsolgt. I hele Europa var situasjonen som i Wales, det manglet bibler så vanlige folk kunne få kjøpt. Presten som fikk Mary Jones på døra var blant dem som stiftet det første Bibelselskapet, i England i 1804.

Idéen med bibelselskap spredte seg i Europa, og i Norge fikk vi vårt eget i 1816. På dagen i dag, 26.mai, for 200 år siden ble Det Norske Bibelselskapet stiftet.

Siden den gang har Bibelselskapet laget fem oversettelser av bibelen, og nytestamentet er oversatt til samiske språk. De har til og med gitt ut et vanntett nytestamente, og en egen rettferdighetsbibel hvor alt som omhandler urettferdighet er markert.

I dag får man kjøpt en Bibel til en hundrelapp eller to. På den tida da Mary Jones levde kostet en Bibel en helt månedslønn for en tjenestejente, i dag ville det tilsvart rundt 26.000 kroner. Og dette var folk villige til å betale for en Bibel rundt 1800. Den dyreste Bibelen jeg jar funnet hos Bibelselskapet koster 1300 kroner. Det er 95 % avslag på 1800-talls- Bibelen. Og da snakker vi om den dyreste Bibelselskapet har til salgs.

I dag har alle vi tilgang til Bibelen hele tiden, gratis – gjennom nettsiden bibel.no. Selv fikk jeg min første Bibel da jeg var konfirmant. Med blå og lilla omslag, med en håndskrevet hilsen til konfirmanten fra Nordby menighet. Jeg tror jeg begynte på side 1 ganske mange ganger, men falt gjerne av mot slutten av 2.Mosebok et sted.

Etter hvert ble det en greie at vi understreket vers i Bibelen – og et av dem husker jeg spesielt godt – det fikk jeg av ei venninne. Fra Ordspråkene 4: Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det.

Nå synes jeg det er vanskelig å plukke ut ett favorittbibelvers. Det er så mye spennende, utfordrende, skremmende, godt, håpefullt, vakkert som står i Bibelen.

Men ett av mine favorittvers er det aller korteste. Det består kun av to ord: Jesus gråt. Jesus har kommet til graven til sin venn, Lasarus. Og der gråter han. Det er jo helt naturlig, men Bibelen er ofte knapp med sine beskrivelser – og likevel valgte de som skrev ned Johannes-evangeliet å ta dette med.

Disse to ordene i Johannes 11, 35 forteller meg at Jesus virkelig har opplevd hva det er å være et menneske. Han var glad i andre, og han kunne kjenne dyp sorg. Denne korte setningen bringer meg ett skritt nærmere Bibelens virkelighet, og jeg får øye på Han som Bibelen fremfor alt prøver å vise meg: Jesus.

Silje Kivle Andreassen

Musikk: Oslo Gospel Choir - "Ditt ord"