Morgenandakten torsdag 19. mars

Integrering

Ann Christin Elvemo

Mislykket integrering. Det er ord som har vært brukt mye i samtaler og debatter de siste ukene. Det handler om innvandrere som ikke finner plass og rom i sitt nye land. Det handler om frustrasjon og sinne, om å ikke høre til, ikke tilhøre.

I Bibelen møter vi mange mennesker som har opplevd, ikke mislykket integrering, men heller vellykket ekskludering. En av dem er Bartimeus. Vi kan lese om ham i Markusevangeliet, det eneste evangeliet som gidder å omtaler ham ved navn.

Bartimeus sitter utenfor Jerikos murer, ved veikanten. Han kunne ikke se og derfor måtte han sitte ved veikanten og tigge. Alle visste jo at en som ikke kunne se, slik som alle andre, selvfølgelig heller ikke kunne ha et skikkelig arbeide. Hele livet satt han og tigde, som et symbol på vellykka ekskludering.

Bare denne ene gangen, da Jesus kom forbi, nektet Bartimeus å underkaste seg ekskluderingens lover. Til tross for at alle hysjet på ham, ropte han, av sine lungers fulle kraft, om og om igjen "Jesus, du Davids sønn, ha barmhjertighet med meg," eller om vi skal si det med Bibelens opprinnelige ord "Kyrie eleison."

Jesus stoppet opp, hysjet ikke på den blinde mannen, men ba han komme til seg. Allerede der behandlet Jesus Bartimeus som en integrert person. Det var en selvfølge for Jesus at Bartimeus kunne gå, og komme til ham, selv om han ikke kunne se.

Mislykket integrering og vellykket ekskludering. Ja det finnes mange mennesker som opplever det i Norge og i mange andre land. Da Jesus vandret på jorda, bytta han, ved sine gjerninger om på ordene mislykket og vellykket.

Han handlet slik at Bartimeus og mange andre i hans situasjon ble integrert, som fullverdige mennesker og han talte imot all form for ekskludering, ja selv når det gjaldt en simpel tyv, som tolleren Sakkeus, ville Jesus ikke ekskludere. Han lot menneskene han møtte få delta, være med, som fullverdige mennesker.

Det finnes ingen enkle svar på hvordan integrering best kan skje, men en ting er sikkert. Om Jesus hadde vært her med oss, ville han i hvert fall ikke latt ekskludering være svaret. Kanskje er ropet til Bartimeus et søkende svar til oss mennesker "Kyrie eleison." Ha barmhjertighet med oss. Vi ser ikke slik vi skulle se. I din barmhjertighet, Gud, lær oss å se med dine øyne.

Markus 10,45-52

Ann Christin Elvemo

Musikk: Kristin Reitan - "Kyrie eleison"