NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 18. mai

Om vennskap

Ragnhild Bjørvik Opsahl
Foto: Bernt Olsen

En av de fineste tekstene jeg vet i bibelen er en tekst fra det nye testamentet der en lam mann blir firt ned fra et hull i taket for å møte Jesus. Jesus er inne i et hus og er, kanskje som vanlig, opptatt med den stadig økende folkemassen. Og utenfor, står fem venner som vil inn.

Det er fire venner som har med seg en mann som er lam, og de fire har bestemt seg for at de skal gjøre det de kan for at kameraten deres skal gå, og nå er turen kommet til denne Jesus som de hadde hørt hadde fått til det umulige før.

Men de kommer ikke frem til døra engang, på grunn av alle folkene som er der. Da er det en som får en ide. De henter ei båre, tau og en stige, og alle fem kommer seg opp på taket på huset der hvor Jesus befinner seg. Så river de et hull i taket som kanskje er laget av halm eller leire siden de klarer å lage et hull i det. De legger kameraten sin forsiktig på båren, knytter tauene rundt, og firer den lamme kameraten sin ned.

Etter møtet med Jesus kan mannen reise seg opp og gå. Men det er ikke det som gjør at jeg liker teksten så godt. Heller så synes jeg mange av tekstene hvor Jesus helbreder lamme eller blinde fort kan bli vanskelige, fordi de fremdeles sier at det å ha en nedsatt funksjonsevne er en sykdom.

Det som jeg synes er så utrolig flott med denne teksten er disse fire vennene, som faktisk gjør hærverk for at vennen deres skal få til. Det er kameratene som stiller opp. Som er der. Som backer hverandre. Teksten viser den enorme kraften i godt vennskap. Og hva som kan skje når en god venn sier: "Dere, vi bare gjør det! Dette får vi til"

Den lamme mannen var allerede heldig. Ikke fordi han møtte Jesus, som jeg vil tro må ha vært ganske stort, men fordi han hadde verdens beste venner. For hvem er ikke heldigere enn den med gode venner?

Nå er det snart sommer. Det er tiden hvor vi er mer ute og mer sosial. Så nyt vår og sommerdagene med gode venner. Ta kontakt med noen du ikke har snakket med på en stund. Ta en kaffe med dem du er glad i. Dyrk vennskapene dine. For det er faktisk langt i fra bare Jesus som kan gjøre mirakler. Det samme kan godt vennskap.

Ragnhild Bjørvik Opsahl

Musikk: Jonny Cash - "In my life"