Morgenandakten torsdag 15. desember

Tidsrelvolusjon

Jan Erik Larssen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Jeg lurer på hva Jesus mener om selvkjørende biler? Det at vi rekvirerer en bil de gangene vi trenger den via en app på telefonen. Deretter kan vi putte inn bagasjen vår og selv ta plass i et komfortabelt sete med god utsikt til alle kanter. Og transporten blir langt tryggere en hva vi selv kunne prestert som sjåfør.

Og hva mener Jesus om at stadig flere jobber blir erstattet av roboter? Roboter som aldri teller feil, som aldri sorterer feil, som aldri har en dårlig dag på jobben fordi han kranglet med robotkona før han gikk hjemmefra. Roboten har ikke noe hjem! Han jobber døgnet rundt så lenge han får strøm.

Og hva mener Jesus om 3D printere som gjør det mulig å produsere de produktene du trenger og ønsker deg der du bor og lever? Det vil bety slutten for tusenvis av containerskip som nå må frakte varene fra Kina til dit hvor kundene bor.

Og hva tenker Jesus om at lærere og foredragsholdere på universitetene blir erstattet av en datamaskin, som alltid svarer riktig, som kjenner tall, formler og historie ned til minste detalj, og som aldri vil gi deg et sirkasvar!

Konsekvensen av disse og mange andre teknologiske nyvinninger, som ikke hører fremtiden til, men som finnes og nå, klare til å tas i bruk, er at vi mennesker får mindre å gjøre. Vi som lever og bor i vesten må jobbe mindre! Vi blir rett og slett overflødige, men ikke nødvendigvis fattige, for myndighetene vil måtte sørge for et system som tar vare på sitt lands folk.

Jeg tror Jesus liker denne utviklingen. Jeg tror han liker den mye bedre en "tidsklemma" vi har skapt, hvor hele familien gjennomfører hverdagen som et kappløp mot klokka. Et liv hvor utgiftene konstant ligger og piiiker rett under inntektene, hvor fridager og ferier ender i kaos fordi livet fortoner seg som en trykktank, og trykket holdes oppe helt til vi omsider kan slappe av. Da slippes trykket ut, med de kjedelige og triste konsekvensene det ofte fører med seg. Jeg snakker av erfaring!

Vi har skapt et samfunn hvor stadig fler blir utbrente, utslitte, psykisk syke og ensomme. Hva skal du med penger da? Da jeg fikk min knekk orket jeg ikke engang sende fakturaer på jobber jeg hadde gjort. Bare tanken på å åpne mailen min gjorde meg kvalm og uvel.

Den nye teknologien gir oss en unik mulighet til å ta noe av tiden tilbake! Finne tilbake til enkelte av de gode verdiene som jeg vet mange av oss kjenner et savn etter. Det er en grunn til at vi nordmenn elsker å se program som "Der hvor ingen skulle tru at nokon kunne bu.", og det må ligge noe bak når et av de aller mest søkte ordene på finn.no er "Småbruk".

Jeg gleder meg til den teknologiske revolusjonen vi nå står ovenfor! Og jeg fryder meg over at jeg lever i dag og antakelig skal få oppleve en stor del av den! Og hva er konsekvensen av at vi må jobbe mindre? Vi får mer tid til hverandre! Jeg har hatt vanskelig for å forstå enkelte lands kulturer hvor menneskene virker å være svært tilfreds bare de lever, har en plass i skyggen, og på toppen av det hele nok mat til denne dagen!

Nå forstår jeg at disse menneskene eier noe av livets største og beste hemmelighet: tid til hverandre! Gud har skapt oss for hverandre, skulle ikke forundre meg om han har en finger med i den teknologiske revolusjonen!?

Jan Erik Larssen

Musikk: Lady Antebellum – "On this winter's night"