Morgenandakten torsdag 12. mai

Den kuleste høytiden

Andreas Hegertun

En journalist kontaktet meg en pinse for noen år siden og sa: "Andreas, nesten ingen vet hvorfor vi feirer pinse, og jeg er ikke sikker selv engang. Siden du er en sånn "pinsevenn" kan ikke du forklare det på en måte jeg forstår?"

Jeg husker jeg følte meg som han Knut Jørgen Røed Ødegaard som journalistene ringer når det foregår noe i verdensrommet. At jeg var en sånn entusiastisk nerd på ting som de fleste ikke bryr seg så mye om.

Men så tenkte jeg: Nei, pinse det er den kuleste høytiden av alle? La meg forklare:

Hvis du er som meg så går ikke du heller rundt og tripper av spenning hver gang Nobelprisen skal deles ut, for endelig å få vite om du vant i år. Sannsynligvis er du ikke engang invitert til Aschehougs hagefest eller kongelig bryllup i år heller.

For alltid har verden vært delt mellom en elite og resten. De som er innenfor og vi andre.

Dette har ikke minst vært sant når det gjelder Gud. Gud har alltid vært høy og fjern. I alle tider og kulturer har det vært noen utvalgte; prester, pastorer, profeter, sjamaner, nesten alltid godt voksne menn forresten, som har hatt definisjonsmakten. Som har styrt tempelet, katedralen, kirken, i en toppstyrt struktur, med seg selv øverst.

Men så kom Jesus og ødela denne modellen. Han var hard mot religiøse ledere sa at små barn er øverst i hiarkiet. At de som har kommet lengst er de som tjener andre, kun slått av slavene.

Og så kom pinsen og satte siste spiker i den religiøse elitekisten. For til da hadde bare konger og profeter kunnet si at de hadde Guds Ånd inni seg.

Men Jesus hadde før dette sagt noe merkelig: Han sa, jeg kommer til å dra bort, men det er en fordel for dere, for da kommer Den Hellige Ånd.

Og på pinsedagen skjedde det som ingen, noen gang skulle tro kunne skje. Guds Ånd, den Hellige Ånd, den brusende gleden, eller stille fornemmelsen, av noe hellig fra Gud, kom over alle menneskene. Alle som ville, enten de var gode jøder eller lurvete hedninger. Mann eller dame. Alle fikk Guds ånd.

Og fra den dagen var det religiøse hiarkiet smashet. Senere har religiøse ledere, som meg selv, gjort vårt beste for å bygge det opp igjen. Vi tar oss fine titler og klær. Men hvert år kommer pinsen og minner oss om at vi aldri skal tro at Gud bare er for de som er innenfor en elite. De som kommer på menighetens hagefest eller årsmøte. For Gud er for alle.

Derfor er kanskje pinsen den kuleste høytiden i året.

Andreas Hegertun

Musikk: Van Morrison – "Be thou my vision"