NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 1. oktober

Det gode mennesket

Jan Erik Larssen
Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Det er ingen ting som styrker min tro mer enn det å møte gode mennesker. Mennesker som gjør inntrykk og etterlater seg spor i hukommelsen. Denne type mennesker kan jeg møte flere ganger i løpet av en uke. Det kan være et menneske jeg møter på et næringslivsarrangement, det kan være et menneske jeg møter i forbindelse med kjøp eller salg av bil.

Den kan være et menneske jeg treffer på håndballcup, eller i kassakø på butikken. Lier, hvor jeg bor, landet vårt, ja hele verden er full av gode mennesker som daglig utgjør en forskjell i kraft av seg selv og hvem de er!

Disse gode menneskene er ikke så lett å få øye på gjennom nyhetene på TV og radio, da nyheter av en eller annen grunn først og fremst handler om det vonde, vanskelige, destruktive og negative. Det er ikke lite "god stemning" i hjem og på arbeidsplasser som blir sluknet hver dag av nyhetene som skyller over oss fra ulike nyhetskilder!

Det er vanskelig å få sin tro på en kjærlig Gud styrket av å høre på nyheter. Derfor blir jeg så fryktelig begeistret når jeg møter gode mennesker som utstråler livsglede, og som bruker denne gleden til å gjøre en forskjell for andre i deres liv.

Med sitt vesen og sin væremåte sprer de varme og godhet til meg og alle andre rundt seg. Og effekten av å bli smittet med glede gir energi, lyst og pågangsmot! Man blir motivert!

Skulle vært spennende å se effekten om nyhetsformidlerne gav litt mer plass til å fortelle om det som var bra, gode ting som var på gang, og løftet fram forbilder og initiativtakerne.

Når verden står ovenfor en av tidenes største dugnader på flere områder og flere plan, burde man kanskje ta litt lærdom av dem som er mestere i å motivere andre: forbildene, de gode menneskene som gjør inntrykk og etterlater seg spor i hukommelsen!

Det finnes ingen person i verdenshistorien som har satt større spor etter seg, eller etterlatt seg et så dypt inntrykk som Jesus fra Nazaret. Han møtte de mest fortvilede mennesker og håpløse situasjoner med fred, oppmuntring og glede.

Han skapte så stor begeistring der hen gikk, at tusenvis av mennesker fulgte han og ville lære av hans eksempel. Han var en så positiv kraft at mennesker ble friske bare av å berøre han, eller bli berørt av han. Denne positive kraften er en frukt av kjærlighet.

Jesus var kjærlighet. Han var veiviseren, han var sannheten og han var livet. Jesus er fremdeles sterkt tilstede gjennom mennesker som utstråler og formidler hans gode verdier. Derfor styrker det min tro på Gud når jeg møter gode mennesker.

Om disse gode menneskene selv kaller seg troende eller ikke, spiller ingen rolle. Vi har lært at Gud har skapt hver enkelt av oss, og elsker oss alle like høyt, uansett. Det tror jeg på, og derfor tror også at Gud kan virke i hver enkelt av oss, uansett om vi tviler eller tror eller gjør litt av begge deler. Takk Gud for alle gode mennesker!

Jan Erik Larssen

Musikk: Stevie Wonder - "Positivity"