NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 8. mars

Agnes

Inger-Torunn Sjøtrø
Foto: Aina Johnsen Rønning

Husker du Agnes? Hvilken Agnes tenker du kanskje. Men i forkant av NRKs TV-aksjon i 2014 var det bare en Agnes. Det var den 12 år gamle jenta fra den lille landsbyen Munguli i Tanzania. Hun som hver dag måtte bruke fem timer for å hente vann til familien sin.

I dag, på 8. mars, den internasjonale kvinnedagen skal jeg fortelle hvordan det har gått med henne.

Høsten 2014 fulgte vi Agnes – skritt for skritt, først den lange veien til brønnen. Og så den samme vegen tilbake, nå med den tunge vannkannen på hodet. Filmen om Agnes gikk under huden på oss – kanskje spesielt foreldre som selv har barn på samme alder.

De så kontrasten mellom livene til sine egne barn – og hverdagen til Agnes. Og resultatet ble en mobilisering uten sidestykke: Det ble nok bøssebærere til å dekke alle rodene – og det ble satt ny innsamlingsrekord.

Nå har de fått brønn i landsbyen til Agnes. Da de første vannstrålene sto mot himmelen var Agnes så spent at hun nesten ikke klarte å stå stille å vente på å få smake på det rene, friske vannet. Og forandringene er store. Nå er det mye lenger mellom hver gang noen i landsbyen er syke. Og Agnes har fått mange timer ekstra hver eneste dag.

Disse timene kan hun bruke på skolearbeid – og på å leke sammen med andre jenter som også slipper å hente vann. Agnes ønsker å bli lærer – og nå er det faktisk en oppnåelig drøm.

Få ting har større betydning for kvinner i land som Tanzania enn nettopp det å slippe å gå langt for å hente vann. Men også i dag er det millioner jenter som bærer de tunge vannkannen hjem til landsbyen. Min oldemor måtte hente vann i brønnen, og skulle man gå et stykke vei var det vanlig å henge vannbøttene på et åk. Det er et trestykke som var tilpasset slik at det lå støtt over skuldrene.

Profeten Jesajas sier at den rette faste er å bryte hvert åk i stykker. Og når vi bidrar til at unge jenter – og voksne kvinner slipper den lange turen for å hente vann, er vi med på å bryte deres åk. Fortsatt er det 700 millioner mennesker som ikke har tilgang til rent vann. Derfor der det så viktig å fortelle historien om Agnes i dag.

Luk 8,1-3

Inger-Torunn Sjøtrø

Musikk: Ingrid Olava - "Guds kjærleik"