Hopp til innhold

Morgenandakten tirsdag 6. oktober

Ensomt kappløp

Hanne Elstrøm
Foto: Brith Dybing / NRK

Det skjer hele tiden. I møte med stadig nye ungdomskull i menigheten jeg arbeide i møter jeg også livssmerten. De vokser opp i ett av det mest resurssterke områder i vårt land. Både økonomisk og intellektuelt.

De har muligheter andre bare kan drømme om. De har midlene og jeg kan love deg at de har målet også. Målet om å lykkes. I alle ting. Alle sammen. I det kappløpet er de ensomme.

Jeg vet noe om deres liv. Det tror jeg utallige foreldre, lærere, barnehageansatte og andre også gjør som er nær dem i lengre eller kortere deler av livet. Jeg vet og jeg ser og hører at de er slitne. Og ensomme.

Og at de innerst inne også vet at alle kan ikke være smartest, penest og mest populær. Det er bare en plass på toppen av pallen. Alle kan ikke vinne det løpet de er blitt en del av. Ungdommene våre er slitne. De er 13, 15, 17.. og slitne.

Og de forteller om ensomheten. Om rivaliseringen i vennegjengen. Foreldre som er fraværende. Den daglige kampen for å ikke gjøre eller være på noe måte som skiller seg negativt ut. Lese kodene. Skjønne normene. Følge reglene. Være en del av..

Kanskje har vi voksne vært altfor dårlige forbilder altfor lenge. Vi er på, hele tiden og det har vi jammen vært en stund. Vi er den generasjonen som fant opp "flinke piker" og gutter. Vi har løpt lenge. Og vi er mer på "face" og "snap", enn våre barn.

Det er vi som er den generasjonene som ble rollemodellen til begrepet "utbrent". Og så har vært så opptatte av å heie ungene våre frem og skryte uhemmet av dem at vi har slitt dem helt ut!

Vi heier og de løper.. Til de er utmattet. Og de skjønner på et tidspunkt at vi førte dem bak lyset. Jeg kan ikke klare alt! Det er løgn.

Vi burde be dem om tilgivelse.

Og fortelle dem at du kan klare noe. Og at din største oppgave er kanskje å finne ut hva nettopp du kan klare. Hva er ditt potensiale? Hva kan jeg gjøre for å hjelpe deg å virkeliggjøre det?

Vet du - i eikenøtta ligger det ett helt tre. Jeg lurer på om eikenøtta vet det?

Hanne Elstrøm

Musikk: Ole Paus – "Masken"

Skog