NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 29. september

Hva tåler troen din?

Jan Erik Larssen
Foto: Tor Bergebakken / NRK

Hvor mye tåler troen min? Hvor store rystelser må til før min tro på en kjærlig og tilstedeværende Gud slår sprekker og faller som grus til bakken? Jeg vet ikke. Jeg har hatt mine oppturer og nedturer i livet, men ikke så dramatiske at troen min på Gud har forsvunnet helt.

Jeg er heldig. Bibelen er full av fortellinger om mennesker som fikk satt tro og liv på prøve. Noen av dem så heftige at jeg som leser blir sjokkert over Guds manglende vilje til å gripe inn!

I mai reiste jeg til Berlevåg i Finnmark. Der traff jeg mennesker som hadde opplevd langt større prøvelser en meg. Jeg dro dit for å oppsøke familie på min fars side, og se plassen hvor han ble født i 1943. Jeg ville se stedet hvor huset deres ble brent ned at Tyskerne. Se prammen som ble brukt da de ble evakuert fra Berlevåg.

Det gjorde inntrykk å se, men det flotteste var møtet med menneskene der. Mennesker på nærmere 90 år som virkelig hadde fått satt både liv og tro på prøve flere ganger! Bergliot Elliseusen var blant dem som gjorde sterkest inntrykk. Hun er ikke fra Berlevåg og opplevde ikke evakueringen, men hun flyttet til Berlevåg rett etter at krigen var slutt.

Da var Bergliot en ung sykepleier. Sterk, nygift og med en energi og et pågangsmot få forunt. Bergliot engasjerte seg raskt i gjenoppbyggingen av Berlevåg og gikk i bresjen for å gi folk et helsetilbud. Alle jeg møtte kjente Bergliot godt, og historiene rundt henne var mange. Hennes egne fortellinger fra virkeligheten var som tatt ut av den beste roman.

Hva gjør man når vinterstormen herjer som verst, og du har en fødene kvinne på helsestasjonen som venter tvillinger og hvor den første babyen sitter bom fast? Jo man overtaler mannskapet på redningsskøyta til å kaste loss på tross av den sterke stormen for å redde liv. På en 6 timers ekstrem ferd med storhavet knusende mot skroget, sørger Bergliot for å holde liv og mot oppe i den fødende kvinnen.

Kvinnen som er heist oppunder taket i en køye for å kompensere for de kraftige kastene i båten. I tilfeller når båtfrakt var helt uaktuelt og eneste alternativ var hest og slede over fjellet, sa Bergliot myndig og bestemt: "Om hest og slede er eneste alternativ, så er det hest og slede vi skal ha! Denne pasienten må til sykehuset straks, uansett!"

Tenk å ha et menneske som Bergliot ved din side når du opplever dit livs verste krise, et menneske som tar tak, bryr seg og ordner opp! Et menneske som er villig til å sette sitt eget liv på spill for å redde ditt. Og dette menneske er ikke i familie med deg engang! Det er kristendom i ytterste praktiske form. Og Gud kan bruke oss alle. Der det finnes mennesker, finnes det håp.

Gud lar seg ikke begrense av at du og jeg ikke er helt sikre i vår tro. Han tror på oss, han elsker oss og han vet hva den enkelte av oss er god for. Vi som er foreldre ville ikke latt være å rope til barna våre om hjelp, selv om vi dagen før hadde kranglet og de hadde kalt oss stygge ting?

Skulle da Gud, som elsker deg og meg høyere en noen mor og far kan klare, la være å bruke oss fordi vi ikke alltid klarer å like, eller forstå han? Vårt liv og vår tro blir av og til satt på prøve. Hvordan man kommer ut av prøvelsene får bli en sak mellom deg og Gud.

Jeg takker uansett Gud for mennesker som Bergliot. Slike mennesker er med å bekrefte og styrke min tro på at det finnes en kjærlig og tilstedeværende Gud som virkelig bryr seg!

Jan Erik Larssen

Musikk: Seal - "Lean on Me"