NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 28. november

Et slag for lavterskel-gjestfriheten

Stian Kilde Aarebrot
Foto: Arnfinn Pettersen

"Be noen over på pose-suppe, servert i en hverdags-støvete og rotete stue". Det var hjemmeleksen jeg ga på et kurs om enkelhet og gjestfrihet. En skulle kanskje tro at det å slippe å rydde, samt å bruke minimalt med tid ved grytene, er den letteste oppgaven i verden. På ingen måte. Det å presentere seg selv og sitt hjem fra sin normale side, se det satt langt inne for folk. Å gjøre ting enkelt er ikke det samme som å gjøre ting lett.

Vi er inne i adventstiden. Adventstid er ventetid. Vi venter på at kongen skal fødes i stallen. Men adventstid er også fastetid. I kirkeåret er det alltid faste før fest. Det handler om å forenkle. Om å strippe bort ting vi fyller dagene med, alt som tar krefter og oppmerksomhet, slik at det vi setter aller høyest kan få tid og oppmerksomhet.

Nå er ikke det vel ikke akkurat forenkling folk flest forbinder med advent. Vi har bytta ut faste med frenetisk juleforberedelse. Faktisk ramser vi opp lista med stress under selveste julegudstjenesten i form av å synge julekveldsvisa.

Nå har vi vaske gølvet og vi har børi ved, og vi har sætt opp fuggelbænd og vi har pynte tre, oppsummeres vi, slik at vi kan si til oss selv at "Sånn! Endelig! Nå fortjener vi virkelig å kunne sætte øss ned og kvile og puste på ei stønd, riktignok i mens je rugge vogga, så bror din for en blund." Småbarnsstresset er aldri langt unna.

Jesus sa til folket at de ikke skulle bekymre seg for morgendagen, for hva de skulle spise og ha på seg. Om Jesus hadde stått og snakket til oss i dag, kunne han fort ha lagt til "og vær ikke bekymret for hvordan hjemmet ditt ser ut og hva du skal servere folk".

Lavterskel-gjestfrihet, det er en praksis etter Jesu hjerte. Det var jo ikke Marta, hun som stresset i vei for å gjøre hjemmet besøksverdig nok for Jesus, som fikk skryt av Mesteren. Nei, tvert i mot, det var Maria som var et forbilde, søstera til Marta, hun som ikke løfta en finger, men bare satt oppmerksomt ved Jesu føtter.

Når du stripper bort viktige og uviktige ting som tar tid og fokus, får du mer tid til deg selv og til ettertanken. Og med det kommer overskuddet til å rette blikket mot andre.

Gjennom hvilen rydder du din egen stall, så den står klar til julens kongefødsel.

Stian Kilde Aarebrot

Areopagosprest, forfatter og leder av praksisnettverket Etter Kristus

Musikk: 
Sub Church - "Living Bread" fra albumet "Vol I"