NRK Meny
Normal

Morgenandakten tirsdag 26. januar

Vær- og føreforhold

Kjersti Gautestad Norheim
Foto: Hanna Gautestad Norheim

Det finnes lite som er mer forfriskende enn en real vinterstorm. For en sørlending som lever i eksil i Bergen, så innebærer vinterstormer 5 plussgrader, masse vind og regn som pisker i ansiktet. Og når det stormer som verst, må jeg ut og gå. Kjenne på været og kjenne at jeg lever. Men selv om jeg liker vinterstormene, trenger jeg også de solfylte smeigedagene som sommeren kan gi.

Har du sjekket værmeldingen? Dette spørsmålet stilles hver morgen hjemme hos oss, og det viktigste med svaret er hvorvidt det er behov for fullt regntøy eller ikke. For det er ikke mye vi kan gjøre med været - annet enn å kle oss deretter.

Det er derfor værmeldingen er viktig. Fordi et forhåndsvarsel om hvilke vær- og føreforhold vi kan forvente utover dagen, gir oss muligheten til å forberede oss og ta de nødvendige forhåndsregler.

Dessverre finnes det få eller ingen meldinger om vær- og føreforhold forberede oss på det livet vil bringe. Noen ganger kan de verste stormene komme når vi minst aner det. Denne uforutsigbarheten kan være krevende.

"Livet er et usikkert prosjekt" sier Ingvard Wilhelmsen som er psykiater og tidligere professor ved Universitetet i Bergen. Og denne usikkerheten, det at vi ikke vet hva som ligger foran oss kan være vanskelig å leve med. For noen av oss kan det rett og slett være så vanskelig at vi får angst av det.

Jeg vet det, for jeg har vært der. Og jeg har vært så bekymret for hvordan jeg skulle komme til å håndtere mulige vinterstormer i livet, at det har hendt at jeg har glemt å nyte smeigedager. Men Wilhelmsen har rett. Livet er et usikkert prosjekt, og manglende forhåndsvarsler om vær- og føreforhold må vi leve med. Men midt i denne usikkerheten er det likevel noe som står fast – noe også vi kan holde oss fast i.

Paulus sier til menigheten i Tessaloniki:

Stå derfor fast, søsken, og ta vare på de overleveringene vi har undervist dere i, enten muntlig eller i brev: Vår Herre Jesus Kristus selv og Gud, vår Far, som har elsket oss og i sin nåde gitt oss en evig trøst og et rikt håp må han gi deres hjerte mot og styrke til alt godt, i ord og gjerning.

Midt i livets usikkerhet står Jesus. Han ble selv menneske som oss. Han tok på seg våre grenser og begrensninger for å kunne gå med oss gjennom våre liv med alt de innebærer. Ikke noe menneskelig er fremmed for ham. Han kommer oss i møte med kjærlighet og nåde, trøst og håp både i vinterstormer og på smeigedager.

Kjersti Gautestad Norheim

Musikk: Ingebjørg Bratland - "Fordi eg elskar deg"