Morgenandakten tirsdag 2. januar

Ta plass i ditt eget liv, du er verd å elske

Jens Bjelland Grønvold
Foto: Tom Øverlie / NRK

Hun var 48 år. To barn. Gift. Ildsjel i idrettslaget, og fast på vaffelkjøkkenet under hjemmekampene til eldstesønnen. Møtte hun folk på butikken, ble det gjerne lange prater. Alle visste at det var trygt å betro seg til henne, hun tålte å høre. Hun kunne bære det.

Det ingen så, var at den eneste hun ikke klarte å bære, var seg selv. Så lenge hun kunne huske hadde hun skammet seg over seg selv. Som barn vokste hun mye fortere enn de andre i klassen. Som 12-åring følte hun seg som en dinosaur. Men de eldre guttene likte henne. På en fest som 16-åring skjedde det. Hun sa nei, men han ville likevel. Hun tenkte at det er vel sånn det er, sex er noe man har for andres del.

Hun som hele livet hadde ønsket hun kunne vært usynlig, ble etter hvert ganske god på akkurat det. Hun var hyggelig med alle, fremstod eksemplarisk. Men til slutt var det blitt slik at hele livet ble levd på andres premisser. Hun sa ja da han fridde, for man gjør jo det. Hun sa hun gjerne ville ha barn, for man vil jo det.

Nå stod hun der, bøyd over en skittentøysvask med fotballklær, og innså: Jeg aner ikke hvem jeg er. Livet er tomt. Befri meg. Si meg hvem jeg er.

Jesus kalte mennesker til å elske sin neste som seg selv. Det vil si, at om du ikke elsker deg selv, vil du heller ikke evne å elske andre helhjertet. Man kan elske andre selv om man ikke elsker seg selv, men det vil aldri være en bærekraftig kjærlighet. Kilden vil tørke ut. Livet vil tørke ut, om du ikke selv syns du er verdt kjærligheten du får tilbake.

Når Jesus møter mennesker som sitter fast i livet, som ber om å bli satt fri og fortalt hvem de er, svarer han med å gi dem en ny start, og viser dem at de er elskverdige. I dag vil jeg ta inn i ditt hus, sier han til Sakkeus. Heller ikke jeg fordømmer deg, sier han til en kvinne noen ville steine. Stå opp, ta båren og gå, sier han til den lamme.

Befri meg. Si meg hvem jeg er, synger Jan Eggum om en pliktoppfyllende dame som har mistet seg selv. Vi er i uke 1 av 2018. La oss svare hverandre: Du er elskverdig. Du skal ta plass i ditt eget liv. Og du kan alltid starte på nytt.

Jens Bjelland Grønvold
prest og programutvikler for ungt lederskap i Norges KFUK-KFUM

Musikk: Jan Eggum – "Befri meg"