Morgenandakten tirsdag 18. oktober

Om misunnelse

Silje Kivle Andreassen
Foto: Camilla Kofoed-Steen

Hun er alltid så pent kledd, og med perfekt hår og sminke. Og så virker det som hun alltid har full kontroll – på arbeidet sitt, på barna sine, hun får tid til å trene og inviterer stadig vekk på god mat – og da er huset selvsagt strøkent. Kunne ønske jeg fikk til det samme.

Og så er det det paret, da, som alltid ser så lykkelige ut. Flotte middager på restaurant, romantiske solnedgangskvelder på balkongen, roser på bordet, spennende reiser til eksotiske steder.

Se så lykkelig de er. Sammenlignet med dem ser livet mitt nitrist ut. Så utrolig lite spennende, så lite velordnet. Det er lett å sammenligne seg med andre.

Allerede i de første sidene av bibelen dukker temaet "misunnelse" opp. Kain var jorddyrker og Abel var sauegjeter. Kain ble fryktelig misunnelig, og så sterk var sjalusien at han tok livet av broren sin. Kain klarte ikke å glede seg over fruktene av sitt eget arbeid, det friske og gode kornet, den vellykkede avlingen, han så bare brorens suksess.

Det er vondt å være misunnelig.

Det første steget for å bekjempe misunnelse er å erkjenne at den er der. Ikke forsøk å glatte over og late som at det ikke gjør noe, innrøm for deg selv at du er misunnelig.

Så kan du for alvor begynne å kjempe.

Det hjelper sjelden å forsøke å kopiere den man er misunnelig på, kjøpe de samme klærne, ligne på han eller henne, mene og si de samme tingene og oppsøke de samme stedene. Da vil du mest sannsynlig oppdage at du er kun en dårligere utgave av ditt ideal.

Hva med å begynne i en helt annen ende? Bli bevisst på hva du er takknemlig for i ditt liv. Hver kveld kan du skrive ned de tre tingene du er glad for at skjedde denne dagen. Takknemlighet er en stor trussel for misunnelsen.

Og vit at alle er mer enn det du ser. Et lykkelig ytre er ikke det samme som et lykkelig indre. De fleste mennesker har sitt å stri med, akkurat som du og jeg har vårt å stri med. Fokuser på det du er glad for, og se hva et slikt fokus kan gjøre med hvordan du har det i ditt liv.

Silje Kivle Andreassen

Musikk: Sigvart Dagsland - "Se så lykkelige"