Morgenandakten tirsdag 11. oktober

Vær ikke bekymret

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

Er du bekymret? Jeg kjenner mange som er bekymret, jeg. Jeg skal innrømme at jeg jevnlig er det selv. En amerikansk skuespiller beskrev en gang seg selv som "a full-time, dedicated worrier", en heltids, helhjertet "bekymrer". Joda, jeg kan kjenne meg igjen.

Bibelen handler om mange store ting i livet. Uansett hvilket forhold du som lytter har til kristen tro, så er det mye livsvisdom og mange store perspektiver å ta innover seg i Den hellige skrift. Mye av det vi tenker i dag, og mye av det som preger hele vår sivilisasjon, kommer fra Bibelen.

Det kan gi prestasjonsangst og mer enn bare en liten dose bekymring dersom vi skal ta innover oss alt det som de jødisk-kristne skrifter og den kristne tradisjon handler om. I møte med Gud selv kan man følge seg liten og avmektig. Og bekymret.

Men så ser vi at noe av det Bibelen aller mest handler om, faktisk er kampen mot bekymring og fortvilelse. Bare hør på denne listen av skriftsteder fra Det nye testamentet:

I Matteusevangeliets 6. kapittel heter det: "Vær ikke bekymret for mat og drikke. … Vær heller ikke bekymret for klærne du trenger eller andre nødvendige behov." Hos Markus, i det 13. kapitlet, heter det: "Selv ikke når vi blir stilt til regnskap for vår tro, skal vi være bekymret for hva vi skal si når vi blir anklaget."

I Lukas-evangeliet, det 21. kapitlet, sier Jesus: "La dere ikke sløve … av livets bekymringer." Paulus uttrykker det sterkt når han skriver i Filipperbrevets 6. kapittel: "Vær ikke bekymret for noe!" Han sier også, i det første Korinterbrevets 7. kapittel: "Jeg vil at dere skal være fri for bekymring." Og brevskriveren Peter anbefaler oss i sitt første brev, det 5. kapitlet, å kaste "alle bekymringer på ham" - på Jesus.

Er dette virkelighetsflukt? Er det uansvarlig drømmeri?

Nei, jeg tror dette tvert imot utgjør en god og trygg påminnelse i hverdagen om at all verdens bekymringer rett og slett kan drepe vår evne og vilje til å leve. Ja, i Matteus-evangeliet, det 6. kapitlet, spør jo Jesus om hvem som kan legge en alen til sin livslengde med alle sin bekymringer.

Dette betyr ikke at vi skal slutte å planlegge, at vi aldri skal være forsiktige, eller ikke skal frykte det som er verdt å frykte. Det vi skal få lov til å legge fra oss, er bekymringen, den konstante følelsen av avmakt og redsel.

Det er dessverre mulig å bekymre seg – billedlig eller bokstavelig talt – til døde. Vi kan hele tiden tenke: Hva om jeg blir syk – eller ikke blir frisk? Hva om jeg mister jobben? Hva om Donald Trump blir president? Hva om jeg mister mitt liv?

Jo, vi kan alle bekymre oss, og det er ytterst forståelig, stilt overfor livets mange utfordringer. Men du verden, så godt det er å møte det befriende budskap om at vi også kan legge bekymringene fra oss, og at det finnes noe som er både større og sterkere enn alle våre bekymringer.

Det er hovedbudskapet til oss i dag: Vær ikke bekymret. Gud har omsorg for oss. La morgendagen ha nok med sin egen plage, som det heter, og finn det som kan glede deg og bygge deg opp, her og nå.

Henrik Syse

Musikk: Bo Kaspers orkester og Christel Alsos – "Hold ut"