NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 8. mars

Vrede - Tålmodighet

Siv Limstrand og Kari Veiteberg
Foto: Erlend Laanke Solbu

Kari: Bli med oss inn i vrede på den eine sida av speilet og tålmodighet på det andre.

Vreide – det er ei kraft som er vanskeleg å halde i tømme. Som gjer at nokon slår kjerringa si eller ungane sine. Krisesentra er full, kvinner og barn må skjermes frå vold. . Vreiden er ein realitet. Sinne kan vere vondskapsfull og forgifte atmosfæra.

Kari: Siv, du kan bli ganske vred?

Siv: Jeg har det jeg kalle temperament, det kan være både høylytt og lite pent, og det gjør at jeg noen ganger ber "Gud, gi meg tålmodighet, men gi meg det NÅ!"

Kari: Det høglytte på ein måte enkelt å forholde seg til. Det som er farlegare, blant oss som skal vere så høflege, er dette "passivt aggressive". Det treff og sårar ofte meir faktisk, enn direkte, klar harme. Det kan vere eit hint, ei nedsetjande bemerking, ein bitande kommentar servert med eit syrleg smil.

Siv: I dag, 8.mars, er den internasjonale kvinnedagen. Den krafta som opprøret og sinne mot urettferdigheten har, har vært viktig . Har ikke historia vist at flere epokeavgjørende endringer i samfunnet har blitt født ut av vrede over urettferdighet og undertrykking? Rettferdig harme og hellig vrede, begrepa har en funksjon i å rette opp noe. Sinne kan og være som en plogspiss mot urettferdighet og undertrykking.

Kari: Gudsbilde frå Hosea: Gud kommer oss i møte som ei rasande bjørnebinne, som med vreide forsvarar ungane for angrep utanfrå.

Siv: Det at vi som kvinner er prester er resultat av at noen stod i kamp gjennom lang tid, båret av både tålmodighet og med en klar bevissthet av hva som var rettferdig og rett!

Mye av det som vi tar som sjølsagt er ikke en realitet for mange kvinner i verden. Vi kommer ikke unna å snakke om endring og behovet for rettferdighet. På en 8. Mars: Det er greit å være sint. Det handler dypest sett om solidaritet. Min frihet henger sammen med din.

Kari Veiteberg og Siv Limstrand

Musikk: Moddi - "Vær hilset, Fru Bjerkås"