Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 7. juni

En syndebukk

Odd Eidner
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

"Jeg føler meg som en syndebukk!" Replikken kom fra den uheldige fotballspilleren som pådro seg rødt kort, og ble utvist. Med en mann mindre på banen ble motstanderen for sterk, og hjemmelaget tapte. Den ulykkelige medspilleren tok på seg alt ansvaret, og kalte seg syndebukk.

I de fleste andre tilfeller er det noen andre som finner en syndebukk som de kan legge skylden på. Uttrykket brukes om personer eller institusjoner som må bære skylden for noe som går galt. Men det er ikke alle som vet at dette uttrykket stammer fra Bibelen.

Vi må til Det gamle testamente for å finne bakgrunnen til uttrykket. Det fortelles i 3. Mosebok kap.16 at øverstepresten èn gang i året, på den store forsoningsdagen (Jom Kippur), skulle føre to bukker fram for Herrens alter.

Den ene bukken skulle slaktes og ofres som syndoffer. Den andre bukken skulle øverstepresten legge hendene sine på og bekjenne over den alle israelittenes misgjerninger og synder, og legge dem på bukkens hode. Så skulle han sende den ut i ødemarken. Den skulle være "syndebukk" i ordets egentlige betydning.

Mennesket har alltid hatt et behov for å finne en syndebukk å legge skylden på, når noe går galt. Allerede Adam og Eva mestret den kunsten i Edens hage. Da de hadde spist av den forbudte frukten, og Vårherre kom og stilte dem til ansvar for hva de hadde gjort, var de rask med å legge skylden på noen andre.

Adam skyldte på kvinnen som fristet ham til å spise. Og Eva skyldte på slangen som lurte henne. De ville ikke ta ansvar for det de selv hadde gjort. Og slik har det fortsatt opp gjennom hele menneskehetens historie. Ungene er ikke gamle før de sier: "Det var ikke jeg som gjorde det! Det var ikke min skyld!"

Her passer det å snakke om Jesu stedfortredende død. Vi kan godt si at Jesus ble gjort til syndebukk for hele menneskeheten da han ble korsfestet og døde. Akkurat som folkets synder ble lagt på "syndebukkens" hode før den ble sendt ut i ødemarken for å dø, så ble alle menneskenes synder lagt på Kristus da han ble hengt på korset.

Det var en guddommelig plan for å redde menneskene på jorden. På den måten kan vi si at Vårherre brukte samme metode med syndebukk, både i den gamle og den nye pakt.

Det kan du tenke på neste gang du hører ordet "syndebukk".

Odd Eidner

Musikk: Ragne Marie Døble og Ragnhild Døble - "Jeg har en venn som har gitt sitt liv"

Skog