Morgenandakten onsdag 3. januar

En revolusjon i hjertet

Jens Bjelland Grønvold
Foto: Tom Øverlie / NRK

Verden har to hovedproblemer, sånn jeg ser det: Vi styrer mot økologisk katastrofe. Og: 20% av menneskene eier 80% av ressursene.

Greenpeace har presentert følgende tanke: Verden er 4,6 milliarder år gammel. Hvis vi skalerer det ned til 46 år, betyr det at menneskene har vært på jorda i 4 timer. Den industrielle revolusjon begynte for 1 minutt siden, og på det minuttet har vi ødelagt 50% av verdens skog.

I 2017 markerte vi at det er 500 år siden reformasjonen, så da NRK bad meg si noe om hva jeg håper kommer nå, tenkte jeg umiddelbart: En ny revolusjon! En revolusjon i hjertene våre.

Martin Luther startet reformasjonen høyst ufrivillig, fordi han hadde noen prinsipper han trodde på, som var ufravikelige. De var fundamentert i troa hans på Gud, og de sa noe viktig om hva det var å være menneske og hvem Gud er.

Sånn bør det være også for oss. Noen ting er ufravikelig sanne: Å være menneske er å være satt til forvalter over det som er gitt oss, i vår korte levetid. Vi får ta del i ressurser og leve godt, men vi skal også gi planeten videre når vi er ferdige her. Å være menneske er å være bundet sammen i kjærlighet, og dermed er vi også satt til å forvalte det av andres liv som ligger i våre hender.

Og folkens, i det store bildet gjør vi en ganske elendig jobb med begge de to tingene. Vi forvalter ressursene som om vi var fulle tenåringer med pappas stjålne bankkort. Imens melder NRK at 75% av alle insektene i tyske nasjonalparker har dødd ut de siste 30 årene, og 3 milliarder mennesker lever på under 20 kroner om dagen.

Dette er kanskje ingen trivelig andakt, men iblandt trenger vi å høre profetens stemme, og akkurat som profetene i Det gamle testamente framfører jeg min tale for å lede oss tilbake til det livet som Gud har kalt oss til. De fleste troende mennesker er enige om at Gud gav oss jorda, men i retur må vi ta vare på den og hverandre. Nå må dansen rundt gullkalven ta slutt.

I historien om Kain og Abel sier Gud: Jeg hører din brors blod rope til meg fra marken. Nå er det vi som skal legge øret til den svartbrente jorda der det engang stod skog og lytte, og det vi hører er stemmene en til milliarder av fattige og en sliten natur. 501 år etter reformasjonen må vi forandre verden på nytt. Er du med?

Jens Bjelland Grønvold
prest og programutvikler for ungt lederskap i Norges KFUK-KFUM

Musikk: Rachel Platten – "Fight Song"