NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 2. september

Hva driver deg?

Cecilie Jørgensen Strømmen

God morgen! Hva er det som driver deg? Jesus ble drevet. Den samme ånden som velsignet Jesus da han steg opp av dåpens vann i Jordan, den drev ham også til enden av alt han visste, for å teste ham.

Hva betyr det å være drevet? Det er et verb med bevegelse. Det henger sammen med å være styrt, kontrollert av noe som bringer en et sted. Så hva er det som driver deg? Hva er det som leder, kontrollerer og bringer oss noen vei? Det skal faktisk mot til både å stille seg og deretter svare på dette spørsmålet.

Man kan være drevet av et problem, et press eller en frist, eller et smertefullt minne, en tilbakevendende frykt eller en ubevisst tro. Det finnes hundrevis av omstendigheter, verdier og følelser som kan drive livet ditt.

En av de vanligste negative følelsene som driver oss er, skyld, bitterhet, engstelse, frykt, materialisme og behovet for anerkjennelse. De livsbekreftende verdier som kan drive oss er kjærlighet, medfølelse, godtet, ansvarsfølelse, en sterk arbeidsetikk, kreative uttrykk og sjenerøsitet.

Hvorfor er det viktig å være bevisst på hva som driver oss?

Det vil ikke bety noe om livene våre var uten viktighet, eller om vi hadde ubegrenset tid til å finne ut av ting. Men hva om det er sant at våre liv er så verdifulle at ingenting kan sammenliknes med det, og vi ikke har all verdens tid til å finne ut hva våre liv skal være? Da blir spørsmålet om hensikt og hva som driver oss viktig. For hvis vi ikke er drevet av noe, driver vi bare avgårde, av hva andre synes er viktig og kanskje kaste bort livet på ting som ikke er så viktige.

Sagt på en annen måte: har Gud noe å si for hvordan vi lever våre liv?

To venninner gikk ut for å handle sammen, den ene terminal kreftpasient. Den friske prøvde en kjole hun likte veldig godt og prøvde å fiske et kompliment ut av sin syke venn ved å spørre: "Får denne kjolen meg til å se tykk ut?" Venninnen så opp fra sin rullestol og svarte: "Har du virkelig tid til å prioritere å bry deg om det?"

Med andre ord: Bryr vi oss om "gale" ting?

Hva ønsker Gud for oss? Kanskje vil Gud gi oss nåde til å la gå det vi ikke har tid til mer, og så leve mer med hast og retning og si ja til det viktigste, og være et drevet menneske.

Cecilie Jørgensen Strømmen

Musikk: Elvis Presley - "Crying in the chapel"