Morgenandakten mandag 30. oktober

Nåde

Vidar Kristensen
Foto: Lars Haugdal Andersen

Konfirmantene i Ål i Hallingdal ville finne ut hva folk i bygda forbant med ordet "nåde". De tok med seg mikrofon og kamera på et kjøpesenter, og la ut resultatet som en video på YouTube.

Hva svarte de som ble spurt om betydningen av ordet "nåde"? En sa: "Litt sånn gammeldags ord, kanskje. Det er jo litt kristelig klang over det." En annen: "E tenkje at det går på respekt, tenkje e." En tredje: "Det er eit av mange sånne ord som ein brukar i kyrkja, som ikkje eg forstår kva betyr."

Konfirmantene jobbet grundig med ordet "nåde", og deretter gikk de inn for å drive litt skikkelig folkeopplysning i Ål. De skrev sine egne definisjoner av hva ordet betyr, og laget flotte skilt som de fikk henge opp i Ål sentrum i januar i år. På skiltene stod NÅDE med store bokstaver, sammen med en forklaring av ordet.

Nåde – Guds kjærlighet

Nåde – Ein ny sjanse

Nåde – God nok for Gud

Nåde – Heilt gratis

Nåde – Heilt fri

Guds nåde var en hovedsak for Martin Luther. Det gikk et lys opp for ham da han skjønte at Gud ikke ville dømme ham for hans feiltrinn og tvil. Tvert imot: Han var god nok for Gud. Jesus hadde åpnet himmeldøra, slik at Gud kunne møte Martin med kjærlighet og tilgivelse – det er det som ligger i ordet "nåde".

Konfirmantene traff blinken med definisjonene sine: Guds kjærlighet, en ny sjanse, god nok for Gud, helt gratis, helt fri.

Den som har opplevd Guds nåde, utfordres til selv å møte medmennesker med nåde. Det handler om å vise nestekjærlighet, om å gi andre en ny sjanse, og gi noen opplevelsen av at hun eller han er god nok. "Nåde er en åpen favn," sier teksten i sangen vi snart får høre. Det var dette konfirmantene i Ål satte seg som mål at hele bygda skulle skjønne. Mange hallingdøler som tidligere var i villrede, har nå forstått hva ordet "nåde" betyr.

Vidar Kristensen

Musikk: Kristina Jølstad Moi - "I tro og tvil har vi fått se"