Normal

Morgenandakten mandag 29. januar

Livets premie

Jan Erik Larssen
Foto: Baard Berg Wilhelmsen / NRK

Jeg ble spurt i et avisintervju her forledet "Hva er det beste som skjedde deg i 2017?" Slike spørsmål er i grunnen ikke så dumme, for de får deg til å stoppe opp, reflektere over eget liv, det som har vært, og ikke minst komme fram til et svar. Jeg kom fram til at det beste som skjedde meg i 2017 var alle møtene jeg fikk med nye mennesker.

Jeg jobber på tvers av bransjer og i mange forskjellige miljøer. Jeg blir så begeistret over å erfare hvor mye bra folk det finnes overalt! Jeg har også lært meg til å møte mennesker med et åpent sinn. Rett og slett gi mennesker jeg møter muligheten til å prege meg. Det er ikke få ganger i 2017 jeg har kommet hjem nærmest i «lykkerus» over å ha møtt ett eller flere nye mennesker som begeistrer meg!

I oktober fikk jeg være med på noe man trykt kan kalle en "legendarisk" samling, nemlig "Mannssamling på Flekkerøya". For å sette det i perspektiv: Einar Lyndby, lege, predikant, sjelesørger og grunder av Modum Bad og Sjelesorginstituttet, han trekker fram Mannssamlingen på Flekkerøya som ett av høydepunktene i sitt liv og sin karriere. Einar Lundby døde i 1978.

Nå fikk jeg stå på mannssamlingen og tale til 880 mannfolk samlet i en idrettshall. Samlingen er åpen for alle, og alle kommer med den sterke eller lille troen de har. Her finnes ildsjeler fra bedehusmiljøet, og karer som knapt setter sin fot i kirka resten av året. Hit kommer direktører og vanlig arbeidsfolk, unge og gamle. Enkelte har fylt opp bilen med kamerater og kjørt fra Stavanger for å bli med på "Mannssamling" Flekkerøya.

På samlingen er det dekket bord til samtlige, det serveres nydelig fiskesuppe, det er sang, tale og tombola!

Tombolaen er noe av det som gjorde sterkest inntrykk på meg, for innsatsen var den høyeste hver og en av oss kunne stille med: livet vårt. Hver mann hadde ett lodd, og det loddet var fødselsdagen din. Fra scenen rullet tombolaen og en tallkombinasjon kom frem. Møteleder skapte spenning ved å be alle som var født på slutten av 50-tallet reise seg.

Deretter ble han mer spesifikk og fortalte av året vi nå snakket om var 1959. Folk satte seg men 20 forventningsfulle 59-modeller ble stående. "Måneden er .. september". Kun 2 menn står igjen, en midt i idrettshallen, den andre høyt oppe på tribunen. "Datoen er 17 september, den som er født nærmest denne datoen har vunnet!"

Mannen oppe på tribunen lyser opp i et stort smil og setter fart mot scenen, løftet av trampeklapp fra 879 mannfolk. "Når ble du født?" spør møteleder. "På dagen 17 september 1959!" svarer mannen og folkemengden jubler! Vinneren stråler og løfter premien over hodet i triumf.

Vet du hva? Akkurat sånn betrakter Gud deg. Han ville deg, han kjente deg fra du lå i din mors liv, han jublet den dagen du ble satt til verden, og han fryder seg over at du er til. Og premien? Om du ikke har hentet den, så står den klar og venter på deg: Guds nåde, velsignelse og grenseløse kjærlighet.

Jan Erik Larssen

Programleder og foredragsholder

Musikk P1: A great big world – "Life is Good"

Musikk P1+: Kenneth Sivertsen - "Hvilken venn vi har i Jesus"