Morgenandakten mandag 23. oktober

Salmeskatten

Sara Moss-Fongen og Petter Skippervold
Foto: Elisabeth Moss-Fongen

Petter: Da NRK TV i 2014 sendte "Salmeboka minutt for minutt" var nesten halve Norge i samlemodus. Og hele 41 prosent av norske TV-seere fikk med seg en eller flere av Salmebokas 899 salmer.

Sara: Litt pussig egentlig, at folk fortsatt samles om salmesang, 3000 år etter de første salmene ble skrevet.

Petter: Tror du for eksempel vi kommer til å synge nasjonalsanger eller danse til disco om 2000 år?

Sara: Om vi danser disco om 2000 år er jeg usikker på. Men jeg tror menneskene som lever i dag har de samme lengslene og spørsmålene som dem som levde før oss og kommer etter oss. Temaene som tas opp i de gamle salmene angår oss også i dag. Sinne og sorg, kjærlighet og glede. Disse tingene som alle har i seg. Og det som gjør at tekstene fortsatt lever og at salmene vil bli sunget og overleve i neste generasjon.

Petter: Det kan jeg kjenne meg igjen i, det at salmene treffer meg på en måte som får meg til å oppleve at jeg er en del av noe større. Hver gang jeg er i dåp for eksempel, så håper jeg at vi kan synge salmen som heter, Det skjer et under i verden. Den er så vakker, og den setter ord på nettopp det jeg oppleve i møte med et nyfødt barn, at barnet på en helt spesiell måte er forbundet med Gud, eller i det minste minner oss om Gud.

Sara: Ja, den er fin. Men den er blant de aller nyeste, da Petter. Så man skriver stadig nye salmer, som folk blir så vant med at det er som de alltid har vært der! Måne og sol, for eksempel. Den er ganske ny, men den blir sunget så mye at de fleste kjenner den.

Petter: Måne og Sol, også det en gjenganger i dåpsgudstjenester. Og den er, som du helt riktig påpeker, ganske ny. Men tema den tar opp er gammelt: "Måne og sol, skyer og vind og blomster og barn, skapte vår Gud." Her får vi på en måte skapelsen i miniatyr. I første Mosebok leser vi om Gud som skaper himmelen og jorden, og alt liv som fyller jorden. Og ikke minst: mennesket.

Sara: Akkurat som i salmen.

Petter: Og selv om salmen ikke er eldre enn meg, spiller den på en flere tusen år gamle fortellingen og den får meg til å oppleve at også jeg er en del av den store fortellingen, en del av skapelsen. Og et barn – minner oss om nettopp skapelsen.

Sara: Og eldre mennesker som har glemt mye, husker ofte likevel sanger fra ungdommen. Sanger som for meg virker gamle, men som var nye i deres ungdom. Ofte knytter det jo seg mange minner til disse sangene, som vekkes til live når man hører dem på ny.

Petter: Da er det godt med det vi lærer som lært seg noen vakre salmer som ung, som Måne og Sol og Det skjer et under i verden, salmer med gode melodier og tekster som tåler at verden endrer seg.

Og ettersom dette er en andakt om salmer, er det ganske naturlig å spille den salmen som er en av de aller mest populære; nemlig Navnet Jesus. Her - i en moderne versjon med gruppa SalmeKlang.

Sara Moss-Fongen og Petter Skippervold

Musikk: SalmeKlang - "Navnet Jesus"