NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 15. august

Lea

Sara Moss-Fongen
Foto: Elisabeth Moss-Fongen

Jakob het mannen som gjennom sine tolv sønner skulle bli opphav til Israels tolv stammer. Faren, Isak, sendte ham til onkelen Laban for at han skulle finne seg ei kone i landet der han bodde. Jenta han valgte seg ut, var Rakel, den yngste datteren til Laban. Han tilbød seg å jobbe 7 år gratis for sin kommende svigerfar, mot å få gifte seg med henne. "Årene var som noen dager i hans øyne, så glad var han i henne," står det.

Og endelig var dagen der, da han skulle få holde bryllupsfest med Rakel. Men onkel Laban ba storesøster Lea bytte plass med henne. Jakob oppdaget ikke at bruden var byttet ut før de kom så langt som til bryllupsnatten.

Neste morgen gikk Jakob og klaget til Laban - men gjort var gjort, han var gift med Lea! Laban sa han kunne få Rakel i tillegg, mot å jobbe gratis i 7 år til. Og det gjorde Jakob, for det var jo Rakel han egentlig ville ha. I 1. Mosebok kan vi lese hva som så hendte:

"Da Herren så at Lea ikke ble elsket, åpnet han morslivet hennes; men Rakel var barnløs. Lea ble med barn og fødte en sønn. Hun kalte ham Ruben. "For Herren har sett min nød," sa hun, "Nå kommer mannen min til å elske meg."

Hun ble med barn igjen og fødte en sønn. Da sa hun: "Herren har hørt at jeg ikke ble elsket; nå har han gitt meg denne sønnen også." Så kalte hun ham Simon. Siden ble hun med barn igjen og fødte en sønn. Da sa hun: "Nå må da mannen min bli knyttet til meg, siden jeg har født ham tre sønner." (1 Mos 29, 31-34)

Men Lea var og ble noen han fikk med på kjøpet. Det var stadig vekk Rakel han så på som sin viktigste kone, selv om årene gikk og hun ikke ble gravid. Jakob elsket henne uansett.

Jakob hadde ikke valgt Lea, og Lea hadde ikke valgt Jakob. Leas far trodde sikkert at han gjorde begge en tjeneste, med å gi Lea en god mann og Jakob en ekstra kone. Men ved at han ikke lyttet til hva de egentlig ønsket seg, ble ekteskapet bare vondt for dem begge. Ingen kan tvinges til å elske.

Noen valg er for viktige til at andre skal få bestemme for deg. Alle mennesker har rett til å bli hørt i saker som angår dem. Det gjelder både voksne og barn. Gud ber oss ta ansvar for hverandre, men da må du også få lov til å ta vare på deg selv.

Viktige avgjørelser skal tas av den som må leve med valget – ellers kan resultatet bli ulykkelig for alle parter.

Sara Elisabeth Skreppedal Moss-Fongen

Musikk: Sigvart Dagsland - "Se så lykkelige"