NRK Meny
Normal

Mang slags kjærlighet

Alle de forskjellige uttrykkene for kjærlighet har felles utspring i Guds utømmelige kjærlighetskilde, sier Odd Jarle Eidner i ukas siste morgenandakt.

Svaner danner et hjerte
Foto: MARTIAL TREZZINI / AP

I dag skal andakten handle om kjærlighet.

”Det er mang slags kjærlighet!” synger Jan Eggum om. Jeg ser for meg mange små bekker og store elver, de er alle forskjellige uttrykk for kjærlighet. De flyter gjennom landskapet på forskjellige måter. Men hvis vi følger disse kjærlighets-bekkene, og leter etter kilden for dem, så finner vi at de har alle ei felles kilde – Guds kjærlighet. Den er utspringet for all annen kjærlighet. Denne kilden blir aldri tom. Denne kjærligheten har et hjerte som aldri slutter å slå.

Teksten for i dag handler om kjærlighet – på en måte. For det fins mang slags kjærlighet! – Jesus kom i samtale med noen jødiske lærde som ville sette ham på prøve. De sa: ”7 brødre var gift med samme kvinne, etter tur. Hvem av dem skal ha henne som hustru i det himmelske rike? Alle 7 har jo vært gift med henne!”

Det er ei interessant problemstilling som kan være aktuell for ganske mange i dag. Men Jesus avviste problemstillingen: ”Dere er helt på villspor!” sa han, ”for når de døde står opp, så verken gifter de seg eller blir giftet bort.” Jesus skjelnet mellom ei jordisk og ei himmelsk kjærlighet. All jordisk kjærlighet tar slutt en gang. Men det fins ei himmelsk kjærlighet som aldri tar slutt.

Symbolet for kjærligheten er Hjertet. Kjærligheten har et stort hjerte som banker og slår for andre, og som alltid har plass. Kjærligheten er opptatt av hva som er best for de andre. Men vi begrenser ofte kjærligheten, og har et lite hjerte. Jesus snakket en gang om de hårde hjerter…

Kjærlighet og gjestfrihet henger sammen, slik som i dette diktet fra Irland:

”Jeg så en fremmed i går. Jeg satte fram mat på bordet, helte drikke i begeret, spilte musikk å lytte til. Og i Treenighetens hellige navn velsignet han meg og mitt hus, mitt kveg og mine kjære. Og lerka forkynte i sin sang:
Ofte, ofte, går Kristus forkledd som en fremmed!”

”Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner,” sa Jesus. Derfor er kjærligheten størst. Så blir de stående, disse tre: Tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten!