NRK Meny
Normal

Livets mangfold

Det spilles i dur og i moll, og det svinger fra gladjazz til dystre toner. Jazzmusikken har tatt opp i seg hele livets mangfold, sier Per Anders Nordengen.

Per Anders Nordengen
Foto: Helge Gudmundsen / NRK

Jazz er musikkformen som mer enn annen setter toner på menneskelivet i hele sin bredde. Denne musikken som har sitt utspring i negro spirituals og bluesen som slavene utviklet. Jazzen spiller på alt det vi mennesker erfarer gjennom livet; for i denne musikkformen uttrykkes lengsel og håp,- her er glede og sorg,-det er galskap og alvor.

I jazztonene høres fortvilelse og jubel, det er latter og tårer og det spilles på drøm og levd liv. I jazzen er det triste toner og glade toner. Det spilles i dur og i moll, og det svinger fra gladjazz til dystre toner,- akkurat som livene våre er preget av det samme mangfoldet.

Denne musikkformen har på en måte tatt opp i seg hele livets mangfold på samme måte som Forkynneren i Det Gamle Testamentet gjorde det når han med sine kjente ord sier:

”Alt har sin faste tid, alt som skjer under himmelen, har sin tid;
En tid til å fødes, en til å dø,
En til å plante, en til å rykke opp…
En tid til å rive , en til å bygge,
En tid til å gråte, en til å le,
En tid til å sørge, en til å danse…
En tid til å ta å i favn, en til å la det være,
En tid til å tie, en til å tale. (Fork. 3).

Den kjente jazzsangerinnen Solveig Slettahjell har denne julen vært i fødselskirken i Betlehem og sunget inn flere av de mest kjente julesangene ispedd hennes jazztoner. I denne kirken hvor Jesusbarnet ble født har pilegrimer kommet og gått gjennom årtusener.

Dit var det de tre vise menn kom til Jesusbarnet med sine gaver, og dit har mennesker til alle tider brakt med noe av det vakreste de har hatt for å hylle den underlige hendelsen som forandret verden for 2000 år siden. I dette begivenhetsrike rommet spilte Slettahjell inn noen av julens salmeskatter så vi også kan ta til oss av de skattene som ble framført i fødselskirken i Betlehem.

Skriv e-post til Per Anders Nordengen her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Solveig Slettahjell synge ”Det kimer nå til julefest” i et opptak fra Fødselskirken i Betlehem.

Andakt 16.12.08 ved Per Anders Nordengen