NRK Meny
Normal

Ingen er fullt og helt

Vedstår vi oss våre svakheter, kan vi bruke det til noe positivt. Da gjør jeg noe med mine svake sider før de får gjøre noe ubevisst med meg, sier Per Anders Nordengen.

Per Anders Nordengen
Foto: Helge Gudmundsen / NRK

”Det du er, vær fullt og helt og ikke stykkevis og delt”. Slik lyder et av de mest kjente Ibsen-sitatene, lagt i munnen på presten Brand.

Men det er ingen som lever ”fullt og helt”. Det finnes noen som later som de gjør det, og de skjuler vrangsidene bak en falsk fasade.

Alle lever vi ”stykkevis og delt”. Ingen er perfekte. Felles for oss mennesker er at alle har noe vi sliter med i livet. Alle har vi våre vrangsider, våre enerom og våre nederlag. Ingen er bare det vi ser, og alle er mer enn det som synes.

Å være "fullt og helt” gir ikke rom for skyggesider eller ubehagelige hemmeligheter. Det var nettopp Brands kompromissløshet om den umulige fullkommenheten som ødela både ham og familien. Han ga ikke rom for det stykkevise og delte som vi alle bærer med oss.

Å leve godt med alle sine sider, både de gode og mindre gode, handler om å tørre å erkjenne at de er en del av oss. Det vi gjemmer eller fortrenger, kan få såpass stor negativ innvirkning på oss at det kan gjøre noe ukontrollert med oss. Men vedstår vi oss våre svakheter, tar vi tilbake kontrollen og kan anvende det til noe positivt. Da gjør jeg noe med mine svake sider før de får gjøre noe ubevisst med meg.

Et godt liv er et liv hvor også vrangsidene erkjennes. Og når jeg slipper masken og innrømmer at jeg er stykkevis og delt, slipper jeg - som Ibsen`s Brand - å ødelegge eget og andres liv ved å gå rundt og late som om jeg er fullt og helt.

Det var jo derfor Jesus kom til jorden, fordi ingen er helt og fullt eller strekker til på egenhånd. Som ”stykkevise og delte” trenger vi nettopp tilgivelse, oppreisning og nye muligheter.

Noen innholdsrike bibelvers som har fulgt meg siden konfirmasjonstiden lyder slik;

”Sier vi at vi ikke har synd, da bedrar vi oss selv, og sannheten er ikke i oss. Men dersom vi bekjenner våre synder , er Gud trofast og rettferdig , så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett”.

Skriv e-post til Per Anders Nordengen her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører "Amazing grace" med SKRUK.

Hør andakten 2. august.