NRK Meny
Normal

Hva utstråler jeg?

Vi mennesker bærer med oss en ånd som av og til åpner opp livene i mellom oss og av og til lukker dem inne. Vi kan merke ånden til et menneske, selv etter at det er død, sier Tor Singsaas.

Tor Singsaas
Foto: Helge Helgheim / NRK

Det sies til oss: ”Menneske: Ikke glem at det er ånd som gjør deg til et levende menneske!”

Vi er jo opprinnelig jord, som det ble blåst ånde inn i, slik at vi ble til levende mennesker. Guds Ånd svevde over vannene, fortelles det på Bibelens første blad. Jorden ble til og vi ble til, og Gud så det var godt.

Derfor utstråler vi alle ånd, - som forteller noe viktig om oss. Av og til må vi stoppe opp og tenke over hvilket menneske er det vi møter? Noen ganger bærer det med seg noe godt, en ånd som tjener det gode. Det er rett og slett godt å være sammen med dette mennesket.

Du føler deg trygg, blir sett, du henter fram det beste i deg sammen med det. Du kjenner at du er i kontakt med det egentlige i deg. Da Gud hadde skapt, så han at det var godt. Når du møter det gode, er du nær det egentlige i deg, for det ligger dypt lagt ned i deg som livets mål, fra da Gud skapte deg.

Noen ganger møter vi noen med en ånd som låser og sperrer en inne. Som overser oss, som gjør oss små. Vi kjenner oss som fremmed i forhold til oss selv. Livsrommet blir så lite og innestengt.

Vi mennesker bærer med oss en ånd som av og til åpner opp livene i mellom oss og av og til lukker dem inne. Lenge, lenge etterpå kan vi merke ånden til et menneske, selv etter at det er død.

Jesu ånd merker vi enda sterkt, selv etter 2000år. For han lever. Vekket til live igjen av Guds Ånd. Og Guds Ånd gir seg aldri med å være tilstede imellom oss. Den er her alltid. Han forlater aldri sin skapning. Det er Gud Ånd som er opphavet til alt liv, og som dypest sett holder livet i gang mellom oss. Guds Ånd hvisker inn i våre liv. ”Ikke glem kjærligheten, ikke glem kjærligheten. Husk alltid den minste først.” Vi skal være hverandres medmennesker.

Paulus forteller i 1. Korinterbrevs 12. kap. at Gud gjennom sin Ånd viser seg på ulikt vis mellom oss. I kirka, i oss selv, og i møte med mennesker. Men alltid i, og mellom oss. Skjult, men vi merker den. Inni oss som en hvisken, som blir til en vilje i deg, villig til å kjempe mot det onde; viktig for ditt liv og for andres liv.: En av setningene til Paulus lyder: Hos hver enkelt gir Ånden seg til kjenne slik at det tjener til det gode.

Guds Ånd utfordrer oss til å lytte etter ham i oss, og i møte med andre, for Han vet hva som tjener livet, for deg selv og ditt medmenneske.

Skriv e-post til Tor Singsaas

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Arve Moen Bergset synge folketonen ”Hellig Ånd, o himmel-lue”.

Hør andakten 8. januar 2008.