God morgen, søster!

Se verden med søsterskapets øyne og blikk! Det kan være prøvende forsiktige, omfavnende, ransakende, kritiske eller kjærlige blikk, sier Siv Limstrand.

Siv Limstrand
Foto: Helge Helgheim / NRK

Det er 8. mars i dag – den internasjonale kvinnedagen. Så god morgen søster, og god morgen bror - i solidaritetens, søsterskapets og søskenskapets ånd!

For det er dette det handler om på 8. mars – solidaritet og søskenskap. Det handler om å se seg i sammenheng, se hvor avhengige vi er av hverandre for at vi skal kunne se – og kunne våge å se verden som den er gjennom våre søskens øyne. Og forholde oss til det.

8. mars er en dag for å se verden med søsterskapets øyne – være i det blikket – og også bli sett med det blikket. Det kan være prøvende forsiktige, omfavnende, ransakende, kritiske eller kjærlige blikk.

Hva skjer når vi løfter blikket og ser med søsterskapets øyne? Hva ser vi da?

Jeg veit allerede om noe av det jeg kommer til å se i dag. Når jeg skal gå til jobben om litt, kommer jeg til å passere ei kvinne fra Romania som vil prøve å selge meg ei rose. Har hun ikke fått tak i roser, kommer hun til å rekke en pappkopp mot meg. Hun og mannen har bodd i en bil i utkanten av Trondheim i heile vinter. De har holdt ut her, i snø, regn, vind, møtt mange kalde ansikter, noen varme – alt har denne kvinna holdt ut for å skaffe penger til ungeflokken som venter i Romania.

Jeg veit hvor ofte jeg har sett ned, sett opptatt ut, sjekka mobiltelefon – alt for å slippe å møte blikket. Og møte skammen det vekker i meg at verden er slik, at den er så urettferdig – men kanskje aller mest skammen over mitt harde hjerte og redsel for at hun skal kreve noe av meg jeg ikke kan gi.

Så bli ikke skammen mindre over takksigelsen og velsignelsen som øses over meg nå jeg legger en ussel tier i koppen. Men i dag skal jeg møte blikket, og jeg veit det kommer til å være styrke i det. Den styrka som utholder mange hundre mils reise for å sikre ungene mat de neste månedene. I dag skal jeg si god morgen, søster til henne.

Og jeg skal si god morgen, søster, til mange andre – til mine døtre, kollegaene mine og min palestinske søster Mira i Jerusalem. Hun har latt meg se søsterskap og solidaritet – se hvor bundet og avhengige vi er av hverandre om rettferdighet og frihet skal vokse - slik Gud la ned som drøm og mulighet i våre hjerter.

God morgen søster!

Skriv e-post til Siv Limstrand.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører "Godmorgen søster" sunget av Vamp  fra plata "Godmorgen, søster".

Hør andakten 8. mars.