NRK Meny
Normal

Et nådens år

Jødenes gamle lover sa at hvert 50. år skulle all gjeld ettergis og alle slaver settes fri – det var nådeåret, forteller Herborg Finnset Heiene.

Herborg Finnset Heiene.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Teksten er hentet fra Jesaja 61, 1-4.

I fjor gikk mange med hvite armbånd – de hadde et budskap: Make Poverty History; gjør fattigdommen til historie. Artisten Bob Geldof startet en kampanje foran møtet mellom de rikeste landene i Edinburgh i fjor. Og budskapet var: Avskaff fattigdommen! Og over store deler av verden gikk folk med disse hvite armbåndene – i solidaritet med de fattige. Det ga håp for framtida

De hvite armbåndene var en flott sak. Kampanjen åpna manges øyne for at urettferdigheten i verden – den kan vi gjøre noe med: Rettferdighet er noe som skal skje her og nå: For Gud vil at rettferdigheten skal seire.

Da landet lå i ruiner, sa profeten Jesaja disse ordene; Herrens Ånd er over meg, for Herren Gud har salvet meg. Han har sendt meg for å forkynne et gledesbudskap for de arme, for å lege dem som har et knust hjerte, rope ut frihet for fanger og frigjøring for dem som er i lenker. Jeg skal rope ut et nådens år fra Herren,,,,, ”

Jødenes gamle lover hadde en bestemmelse om at hvert 50. år skulle all gjeld ettergis og alle slaver settes fri, og all urett opphøre – det var nådeåret. Vi vet ikke om det ble praktisert særlig ofte – men folk kjente til hva det handlet om. Denne gangen e det ikke et nådeår hos menneskene – men det er Guds nådeår som skal komme.

Hva skal vi si når vi skal forklare nåde ? Guds nåde faller som et sommerregn, mildt og kjærlig - over jorda. Over oss som bebor den, over alt det vi strever med. Den er når du får kjærligheten selv om du skulle fått det motsatte. Det er når tilgivelse og forsoning erstatter hatet. Ethvert årsskifte og enhver ny start er en påminnelse om Guds nåde, fordi vi får begynne på nytt – en gang til.

På søndag starta et nytt kirkeår, da tente vi det første adventslyset. En av sangene som er laget for å følge de fire lysene i adventstida sier noe flott om rettferdighet og håp:

Tenn lys! Et lys skal brenne for denne lille jord, den blanke himmelstjerne der vi og alle bor. Må alle dele håpet så gode ting kan skje.

Må jord og himmel møtes. Et lys er tent for det. Tenn lys! To lys skal skinne for kjærlighet og tro, for dem som viser omsorg og alltid bygger bro. Må fanger få sin frihet og flyktninger et hjem.

Tenn lys for dem som gråter og dem som trøster dem. Tenn lys! Tre lys skal flamme for alle som må slåss for rettferd og for frihet. De trenger hjelp fra oss.

Må ingen miste motet før alle folk er ett. Tenn lys for dem som kjemper for frihet og for rett. Rop ut et nådens år.

Vi har begynt på nytt. Det er håp fremdeles. Vi henger enda med, kanskje synes du det går litt på skeive - eller kanskje har det gått helt galt i året som ligger bak, men vi er her, Vi er med ennå. Gud byr oss inn på nye muligheter. Det er stadig håp, fordi Guds nåde er til.

Skriv til Herborg Finnset Heiene.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Eli Rygg og Terje Strømdahl synge ”Tenn Lys”.

Andakt tirsdag 5/12.