NRK Meny
Normal

Et liv som står støtt?

Livet er så mye mer enn styrke, god helse og godværsdager. Jeg vil bo i et livshus som tåler livet slik det virkelig er, sier Øystein Larsen.

Øystein Larsen
Foto: NRK

Denne morgen befinner vi oss i nærheten av eiendomsmeglerbransjen.

De som skal hjelpe oss med huskjøpet. Den største investeringen de fleste av oss gjør i livet, i alle fall i penger. Nåde den som kjøper katta i sekken. Og som ser de millionene en ikke hadde fordufte, fordi produktet ikke holder mål. Skjulte feil og mangler.

Dette er visst ikke noen moderne problemstilling, skal vi dømme etter det bildet Jesus gir oss i dagens Bibelhilsen:

”Hver den som hører mine ord og gjør det de sier, ligner en klok mann som bygde huset sitt på fjell. Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene slo mot huset. Men det falt ikke, for det hadde sin grunnvoll på fjell. Og hver den som hører disse mine ord og ikke gjør det de sier, ligner en uforstandig mann som bygde huset sitt på sand. Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Da falt det, og fallet var stort.”

To hus som så ganske like ut.

Det skumleste er kanskje at det huset som var dårligst, så penest ut. For hvis en har spart penger på dårlig grunnarbeid, kan en jo legge desto mer ressurser i fasaden.

Det er fastetid nå. Det handler ikke først og fremst om fastelavnsfesting med dansende brasilianere på skjermen vår. Etter festen utfordres vi til å jobbe med det som ligger bak fasaden. Bak fasaden i livet vårt. Det som ikke så mange ser. Det vi holder for oss selv. Ja, som vi til og med greier å skjule for oss selv.

Bor du i et godværshus eller bor du i et hus som tåler ruskevær?

Livet er så mye mer enn styrke, god helse og godværsdager. Jeg vil bo i et livshus som tåler livet slik det virkelig er. Så livet kan stå støtt når det røyner på.

Og Jesus gir oss utfordringen: Den som hører disse mine ord og gjør det de sier.

Det første har du kanskje gjort nå, når du lyttet til dagens ord fra den store Byggemesteren. Skal du våge å stole på at det holder ut i dagen foran oss?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Sondre Bratland i salmen ”Løftene kan ikke svikte”.

Hør andakten 1/3.