Hopp til innhold

Et fint, men vanskelig ord

Jesus utfordrer oss på å tilgi, fordi han vet at bitterhet ødelegger livet. Men det kan være utrolig vanskelig, sier Sunniva Gylver.

Sunniva Gylver.
Foto: Privat for radio-andakten

Teksten er hentet fra Matt.18, 21-35.

Jeg liker ordet tilgivelse. Og som kristen og prest kommer jeg ikke utenom det. Men det er vanskelig. Kanskje er det derfor Jesus snakker så mye om det?

Vi kan aldri leve opp til Guds kjærlighets-standard. Vi er alle syndere og trenger Guds tilgivelse hver eneste dag. Alle sammen. Men måten vi snakker om tilgivelse på, kan oppleves mer undertrykkende enn livgivende – hvis det eneste vi hører, er at vi trenger tilgivelsen fra Gud så veldig og at vi får den så ufortjent.

Finn Skårderud forteller om en mann som ser på de kristne som ”de ydmykes elite” – og at selv om mannen kjenner på ”et anfall av troslyst”, så orker han ikke å bli så liten. Eller - hva hvis det vi sier om tilgivelse kommer ut som et lettvint krav til en som er blitt krenket, om å tilgi den som har gjort urett, så alt kan bli glattet over og ”liksom” bli som før?

Hvis jeg ikke klarer å tilgi en som har ødelagt mye av livet mitt – kan jeg da selv ikke få Guds tilgivelse? Hva er sammenhengen mellom Guds tilgivelse av oss og vår tilgivelse av hverandre?

Det er en sammenheng. I Fader vår ber vi “forlat oss vår skyld, som vi og forlater våre skyldnere”. Og Jesus sier: “Som jeg har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre”. Disiplene spurte Jesus hvor mange ganger de skulle tilgi. Han svarte 70x7, og syv er uendelighetens tall. Det er umulig å etterleve: Uforbeholden, total tilgivelse, uten tidsfrist. Men å tilgi er altså ikke noe vi gjør hvis det passer oss.

Likevel skal vi være forsiktige med å gjøre tilgivelsen til matematikk, hvor Guds tilgivelse av oss avhenger av vår tilgivelse av hverandre. Et voldsoffer spurte meg: Hvis jeg ikke kan tilgi voldsmannen, kan jeg ikke da få tilgivelse fra Gud for det gale jeg selv har gjort?

Jo, det er jeg sikker på. Jesus sier at vi skal tilgi - fordi det er best, både for oss selv og for dem som har gjort oss urett. Men det er ofte snakk om lange prosesser, hardt arbeid og en dose mirakler for at det skal gå an.

Jesus utfordrer oss på å tilgi, fordi han vet at bitterhet ødelegger livet. Men det kan være utrolig vanskelig. For et offer kan det føles som en riktig respons å la være å tilgi – at det er den makten og friheten man har tilbake. Hvis og når man makter å tilgi, kan det likevel ligge en større frihet i å slippe taket. Hat og bitterhet er et voldsomt energisluk. Å få lov til å tilgi når vi er i stand til å gjøre det, er frigjørende

Skriv e-post til Sunniva Gylver.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Solveig Leithaug Hendersson synge ”Komme ditt rike”.

Andakt tirsdag 14/11.

Skog