NRK Meny
Normal

Et feste utenom meg selv

Dragene er festa med ei line til eieren på bakken. Så lenge lina er i orden, kan dragen flyte på vinden. Dragen er rett og slett avhengig av et feste utenom seg sjøl.

Eilev Erikstein
Foto: Ivar Solbu

Teksten er fra 5. Mos. 6, 1-9.

Jeg er fascinert av drager. Ikke slike ildsprutende, mytologiske som må nedkjempes av tapre riddere før kongsdattera kan blir fri. Nei, drager i ulike fasonger og farger som blir sendt opp i lufta for å fly. Dragene er avhengig av riktig vind - og at drageieren kan faget sitt.

Men den totale frihet har de ikke. Dragene er festa med ei line til eieren på bakken. Så lenge lina er i orden kan dragen flyte på vinden og vekke begeistring hos store og små. Dragen er rett og slett avhengig av et feste utenom seg sjøl.

Dagens tekst er henta fra Det Gamle Testamentet. I Femte Mosebok i det sjette kapitlet står det;

”Høyr Israel! Herren er vår Gud. Herren er ein. Du skal elska Herren din Gud av heile ditt hjarta og av heile din hug og av all di makt. Desse orda og boda som eg gjev deg i dag skal du gøyme i hjarta ditt. Du skal prenta dei inni borna dine og tala om dei når du sit heime, og når du går på vegen, når du legg deg og når du står opp. Du skal binda dei på handa di til eit merke og bera dei på panna som ein minnesetel, og skriva dei på dørstolpane i huset ditt og på portane dine.”

Moses har akkurat henta budtavlene ned frå Sinai-fjellet, Nå forteller han Israels folket hvordan de skal få det gode liv. Gjennom ørken skulle de bli ført til et land fullt av melk og honning.

Trua på den ene Gud holdt Israelsfolket sammen gjennom verdens verste lidelser. Fra barnsben av blei de prenta inn denne trosbekjennelsen at: Herren er En, og Han skulle de elske av hele sin forstand.

Jesus utvida budet i diakonal retning, og bad oss elske både Gud og nesten vår som oss sjøl.

Det skal ikke mye til for å holde kontakten, eller dragelina - til Gud i orden. Jeg tenker på han som kom til kirka hver dag. Her slo han korstegnet over seg, og satte seg å kikke på krusifikset over alteret. En dag blei han spurt hva det gav han å sitte der i kirka: ” Jeg ser på Kristus - og Han ser meg! var svaret.

Skriv e-post til Eilev Erikstein

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Bjørn Eidsvåg sang sin egen "Til alle tider".

Andakt 18.09.08 ved Eilev Erikstein