NRK Meny
Normal

De som følger veien

Men Gud deler ikke ut bøter og prikker. I det vi venter oss ei saftig bot, blir vi møtt med nåde. Gjennom Jesus blei bøtene bytta om med nåde, sier Eilev Erikstein.

Eilev Erikstein
Foto: Ivar Solbu

Teksten er fra Salme 119, 41-48.

Nå om dagen støter jeg stadig på gule Mesta-biler med påskrifta ”Brøytestikk”. Sjøl om temperaturen er fin og sola skinner - settes brøytestikkene på plass. En liten irritasjon kommer opp i meg. Hvorfor skal de ødelegge en god dag med å minne meg om vinter og uvær.

I godværet bak vegvesenbilen er det vanskelig å tenke seg en heftig vinterstorm. Med hjertet i halsen og bare refleksstikkene å kjøre etter. Men jeg veit hvor takknemlig jeg kommer til være fordi noen - en fin høstdag - tok seg tid til å merke vegen min. Slik at jeg kan komme meg trygt hjem.

Dagens tekst fra Salme 119 i Det Gamle Testamentet, snakker om å finne den rette veg og gjøre det som er rett: ”Lat meg ferdast i opent lende, for eg spør etter dine føresegner. Eg vil tala for kongar om dine lovbod, og eg skal ikkje verta til skammar. Eg har min glede i dine bod, dei held eg av:”

Det god kristen tradisjon å følge den rette veg. De første kristne blei kalt ”de som følger vegen.”

Guds brøytestikker er fullt mulig å unngå. Men de kan hjelpe oss å finne retning og mening. Noen tenker seg Gud som en streng politimann som lurer i buskene. Utstyrt med laser måler og håndjern. Klar til å sette oss fast.

Men Gud deler ikke ut bøter og prikker. I det vi venter oss ei saftig bot, blir vi møtt med nåde. Gjennom Jesus blei bøtene bytta om med nåde.

Det stilles heller ingen store krav. Bare et ønske om å få gå vegen ved sida av Jesus. Og ei bønn om at Jesus vil være våre vegviser gjennom livet. På et vis blir Jesus vår store korsforma, brøytestikke, og langs vegen har Han satt ut gode mennesker til å hjelpe oss å finne fram

I gode stunder får jeg slappe av på vegen med Jesus. I dag er mi bønn at jeg lar Han lede gjennom tåke og dårlig sikt - og at Han gir meg ro til å ta et steg om gangen.

Skriv e-post til Eilev Erikstein

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Sondre Bratland synge salmen ”Leid milde ljos”.

Andakt 17.09.08 ved Eilev Erikstein