Hopp til innhold
Kronikk

Nei takk, Eriksson!

Jeg er hjelpepleier og brenner for yrket mitt. Jeg og mine medlemmer i Fagforbundet vet hvor skoen trykker i helsevesenet, og det står i sterk kontrast til den politikken arbeidsminister Robert Eriksson fører.

Eldre kvinne på velferdssenter får omsorg fra en av de ansatte.

I helsesektoren jobber vi med mennesker som krever mye av oss både fysisk og psykisk, skriver kronikkforfatteren.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I stedet for å gjøre arbeidslivet tøffere, burde han satse mer på landets viktigste ressurs: Kunnskapsrike og engasjerte arbeidstakere. Regjeringas forslag til endringer av arbeidsmiljøloven gjør ikke arbeidslivet lettere, men vanskeligere for folk flest.

Redusert kvalitet

Ansatte i helsesektoren er stolte over å gå på jobb hver dag og være en del av norsk helsevesen. I helsesektoren jobber vi med mennesker som krever mye av oss både fysisk og psykisk. Det betyr at vi hele tiden må være forberedt på uforutsette hendelser som kan prege hele arbeidsdagen. Mer press på de ansatte betyr redusert kvalitet på pleien.

Når man jobber med syke og svake mennesker stiller det store krav til de ansatte.

Christina Beck Jørgensen, Fagforbundet Ungdom

En undersøkelse viser at en av tre kjenner noen eller har selv opplevd at de har gjort feil på grunn av at de har vært slitne. Når man jobber med syke og svake mennesker stiller det store krav til de ansatte. En må hele tiden være våken og klar i hodet. Vi vet aldri hvordan de neste minuttene blir. Derfor er det så uforståelig at regjeringa legger opp til økt bruk av lange vakter, flere midlertidige stillinger og mer uforutsigbarhet for arbeidstakerne.

Øk grunnbemanningen

Tall fra FAFO viser at mellom 70.000 og 115.000 norske arbeidstakere jobber ufrivillig deltid. Over halvparten av disse arbeider innenfor pleie- og omsorgssektoren. Hvis man stadig må jakte på flere vakter og er bekymret for egen økonomi, gir det misfornøyde og utslitte ansatte.

I en sektor hvor titusenvis av ansatte ønsker hele, faste stillinger er ikke mer midlertidighet den riktige medisinen. Fagforbundet tar arbeidstakerne på alvor. Derfor ønsker vi å øke grunnbemanningen i helsesektoren, og tilby hele, faste stillinger. Det vil føre til en mer fleksibel helsesektor, som ikke går på bekostning av kvalitet.

Når du går hundre runder for å sjekke at alle har det bra, eller får vondt i magen når du tar matpause, så er det noe feil.

Christina Beck Jørgensen, Fagforbundet Ungdom

Jeg har selv jobbet natt med ansvaret for 16 demente pasienter. Når du går hundre runder for å sjekke at alle har det bra, eller får vondt i magen når du tar matpause, så er det noe feil. Jeg ringte sjefen min en natt det var veldig mye å gjøre og ba henne sende noen andre på jobb. Vi ble to på vakt etter dette, men vi burde ha vært tre. Vi må tenke på pasientene. De skal behandles med respekt og verdighet, og da er det viktig at man er nok folk og at man er uthvilt.

Dobbelt så mange feil

Arbeidsminister Robert Eriksson foreslår å løse turnusutfordringene ved å åpne for 12,5 timers vakter. Lange vakter øker risikoen for sykdom og ulykker. Når du har jobbet over åtte timer er det 50 prosent større sannsynlighet for uhell og ulykker, viser studier fra STAMI.

Lange vakter gir ujevn turnus med dårlig kontinuitet for ansatt og pasient. I tillegg til å brutalisere arbeidslivet mener Fagforbundet regjeringas arbeidslivspolitikk er direkte familiefiendtlig. Folk flest ønsker forutsigbarhet og mer fritid. Ikke mindre. Jeg snakker ofte med unge medlemmer som er redd for at regjeringas foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven vil bidra til det motsatte.

Utsetter familieliv

For mange i helsesektoren er det for små stillinger som er problemet – ikke for store. Jeg har selv arbeidet i en 16,9 prosent stilling. Dette bidro til at jeg måtte sette livet mitt på vent i en periode. Jeg hadde ingen mulighet til å investere i bolig, tenke på å starte familie eller planlegge livet mitt det neste året. Hvorfor har vi en regjering som ønsker at flere skal få en slik hverdag? En slik hverdag fører jo også til at de ansatte blir fysisk og psykisk dårlige. Det kan jeg skrive under på!

Jeg hadde ingen mulighet til å investere i bolig, tenke på å starte familie eller planlegge livet mitt det neste året.

Christina Beck Jørgensen, Fagforbundet Ungdom

Statsråd Robert Eriksson har fått det til å se ut som et massivt krav blant norsk helsepersonell å få jobbe opp til tretten timer om dagen. Det er det ikke. Sentio spurte Fagforbundets medlemmer om dette i sommer. 70 prosent av Fagforbundets medlemmer som jobber i sykehus, i hjemmetjeneste eller på sykehjem sier at de ikke ønsker trettentimersvakter.

SE OGSÅ: Kronikkforfatter i Debatten på NRK1

Ses vi 28. januar?

Det er opp til politikerne å tilrettelegge for at flest mulig skal kunne skape sin egen framtid.

Fagforbundet ungdom, sammen med folk flest, er motstandere av politikken din, Robert Eriksson. Den motstanden vil du få merke i dag. Vi håper du tar deg en tur ut og lytter til oss som er landets fremste konkurransefortrinn. Vi streiker fordi vi ikke kan sitte stille når du fører en politikk som tar fra oss trygge og stabile rammer.

Unge på vei inn i arbeidslivet og på boligmarkedet trenger en fast, trygg jobb med en stabil og forutsigbar inntekt. Dessverre har vi en arbeidsminister og en regjering som legger opp til det motsatte. Det er vi som er unge i dag som er framtida, så ikke ta den fra oss!