Hopp til innhold

Fjerner 3D-tegninger av våpen etter skytetragedien

Med enkelt tilgjengelige instruksjoner kunne man produsere våpendeler med en 3D-printer. Nå har det største nettstedet for 3D-tegninger slettet tegningene.

AR15 - ny versjon

3D-tegningene forestiller et underbeslag til en halautomatisk rifle av typen AR-15. Den er tett beslektet med XM-15, som er våpenet drapsmannen Adam Lanza brukte i Sandy Hook-massakren.

Foto: Faksimile/NTBScanpix

Nettstedet Thingiverse, som samler konstruksjonstegninger til 3D-printere, har fjernet tegningene for en våpendel på den halvautomatiske rifla AR-15. Det er en liknende type som våpenet drapsmannen Adam Lanza brukte under Sandy Hook-massakren tidligere denne uka.

NRK.no har tidligere skrevet om at tegninger til våpendeler har ligget fritt tilgjengelig ute på nettet, på nettsteder som nettopp Thingiverse. Det har vært knyttet en del kontroverser til prosjekter som har hatt som mål å fremstille et fungerende våpen, som Wiki Weapon.

Thingiverse har også oppdatert sine brukervilkår, og forbyr nå medlemmene å distribuere innhold som promoverer ulovlig aktivitet eller bidrar til å fremstille våpen.

Ifølge nyhetskanalen CNET har nettstedets advokat forklart at:

«Thingiverse er, og har alltid vært i utvikling. Vi vil fremme innovasjon og vekst, og vi reagerer når vi oppdager tegninger som bryter med våre brukervilkår. Den siste tidens hendelser har ledet til at vi måtte ta umiddelbare grep, og ytterligere klargjøre at vi først og fremst vil ha tegninger som er til nytte for folk, ikke til skade.»

Våpenkopi klarte bare seks skudd

Utviklingen av tegninger har skutt fart de siste årene, ettersom både printere og byggematerialer har falt i pris, og ettersom de ikke lenger krever bred teknisk kompetanse. Våpendelene som kunne framstilles var likevel ikke kraftige nok til å kunne brukes som del av et våpen, iallfall ikke over lenger tid

En test 1. desember gjennomført av firmaet Defense Distributed, som står bak utviklingen av Wiki Weapon, viste at en AR-15 med bare én 3D-printet plastbit gikk i filler etter seks skudd.

Likevel gikk kongressmann Steve Israel tidligere i år ut ogba om et forbud mot denne typen 3D-tegninger. Nå har han iallfall delvis fått viljen sin, men tegningene er tilgjengelige fra et vell av andre kilder.

NRK.no har vært i kontakt med politiet i Norge, for å høre hvordan de ser på denne typen framstilling av våpendeler, men det er så langt få som har vært villige til å kommentere saken. NRK.no søkte tidligere i år om tillatelse til å fremstille en slik våpendel for selv å kunne se hvor enkelt det ville være. Den søknaden ble avslått.