Hopp til innhold

Solberg svarer illsinte ordførere: – Vanskelig valg

Ordførerne i Vestfold og Grenland nekter å godta regjeringens omfordeling av vaksiner. Statsministeren mener valget vil gagne hele landet.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarer vaksinestrategien fredag

Foto: Torstein Bøe / NTB

Det er vaksineopprør i en rekke kommuner etter at regjeringen onsdag gikk inn for at 319 kommuner kan måtte gi fra seg vaksiner til 24 kommuner i Oslo og Viken.

Flere kommuner i Vestfold og Telemark, blant andre Tønsberg, Sandefjord og Porsgrunn, må gi fra seg et betydelig antall vaksiner, slik listen fra regjeringen ligger i dag.

Problemet er at det er store smitteutbrudd i flere av kommunene. Fylket har nest høyest smitteøkning i landet.

– Jeg vil si at dette er svært uheldig for befolkningen i vårt område. Vi har høy smitte, og slik har det vært over tid. Måten de har regnet dette ut på er snodig. De sitter litt for tett på Oslo, sier ordfører i Sandefjord Bjørn Ole Gleditsch (H).

Nå har ordførerne sendt et brev til statsminister Erna Solberg. Der ber de om et møte snarest. De nekter å gi fra seg vaksinene uten kamp.

Ordførerne i Vestfold

Ordførerne i Vestfold og Grenland stiller seg uforstående til at de i perioden fremover kan få færre vaksiner.

Foto: Richard Aune / NRK

Solberg: – Vanskelig valg å ta

Fredag morgen gjestet statsministeren Politisk kvarter i NRK P2. Der forsvarte hun regjeringens nye vaksinestrategi.

– Jeg skal innrømme at dette var en vanskelig vurdering å ta. Er det verdt å lage bråk for? For det har blitt mye styr rundt det, sier Erna Solberg.

Hun forteller at antallet alvorlig syke og liv spart ikke er årsaken til endringene. Solberg mener omfordelingen av vaksiner er viktig for å få landet ut av koronakrisen.

– Vurderingen fra FHI viser at det er en sånn strategi som gjør at hele Norge kan åpne raskere. Det blir altså en gevinst for alle deler av Norge.

9j8uCy-Q9ng

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarer vaksinestrategien fredag, men innrømmer at det var et vanskelig valg.

Foto: Torstein Bøe / NRK

FHI: – Ikke endelig fastsatt

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier det ikke er sikkert at det er de 24 kommunene i Oslo og Viken som vil motta ekstra koronavaksinedoser.

– Listene over kommunene det kan være snakk om å gi tidligere doser til, er ikke endelig fastsatt.

– Listen er basert på en gjennomgang av hvordan smittetrykket og innleggelser har fordelt seg over tid. Den er laget for noen uker siden. Så har vi tatt hensyn til tiltakstrykket i de ulike kommunene, sier hun.

Stoltenberg, som torsdag fikk sin første vaksinedose, sier også at dette ikke forandrer på planen om at alle ned til 18 år vil ha fått første dose i slutten av juli.

Camilla Stoltenberg får første dose

Camilla Stoltenberg fikk torsdag sin første vaksinedose.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Henger ikke på greip

I Porsgrunn er flere tusen personer i karantene og ventekarantene. Torsdag var det registrert 31 nye smittede det siste døgnet. Det er det høyeste tallet til nå i pandemien. Fredag meldes det om åtte nye tilfeller i Porsgrunn, og 47 i hele Telemark.

Samtidig står vaksinesenteret stengt fem dager i uka. Årsaken er at det ikke er nok vaksiner. Om regjeringen ikke endrer listen, kan senteret bli stengt enda en dag i uka.

De holder nå på med å vaksinere 67-åringer.

Ordfører Robin Kåss (Ap) godtar ikke å skulle gi fra seg noe som helst.

– Vaksiner er mot fremtidig sykdom. Nå er det dette område som er hardest rammet. Vi har høyest smittetrykk i Norge med stigende trend. Det henger overhodet ikke på greip at vi skal gi bort vaksiner til kommuner som har hatt smitte tidligere.

– Det virker som et arbeidsuhell. Det må rettes opp i med en gang, sier han.

Robin Kåss

Ordfører Robin Kåss sier de ikke finner seg i å bli behandlet på denne måten.

Foto: Sindre Thoresen Lonnes / NRK

Mener de har ventet lenge nok på å få vaksine

Ordførerne i kommunene med høyest smittetrykk i Møre og Romsdal er heller ikke fornøyd med den nye vaksinestrategien. I Vestnes kommune holder de fremdeles på å vaksinere de mellom 65 og 70 år, i tillegg til de som er i risikogruppe kategori fire.

Ordførar i Vestnes kommune, Geir Inge Lien (Sp).

Ordfører i Vestnes kommune, Geir Inge Lien (Sp), er ikke fornøyd med den nye vaksinestrategien.

Foto: Frode Berg / NRK

– Vi har ikke kommet langt i vaksineringsprogrammet. Vestnes kommune er den kommunen som har fått minst vaksinedoser her i regionen, sier ordfører Geir Inge Lien (Sp).

Nå går kommunene Ålesund, Sula og Vestnes sammen om å skrive et brev til Erna Solberg, der de peker på hva for utfordringer dette vil gi. I tillegg mener de vaksineringen tar for lang tid.

– Vi synes prosessen går tregt sammenliknet med andre nasjoner, dette er ikke bra. Om vi får mindre doser, vil det gå enda tregere med oss, sier han.

Han peker også på at innbyggerne har ventet lenge på å få vaksine.

– Folk i kommunen er slitne og er klare til å få vaksine. Vi må få opp tempoet slik at vi slipper alle disse restriksjonene, sier Lien.

Forstår reaksjonene

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helsedepartementet sier at den geografiske skjevfordelingen som statsministeren presenterte onsdag, ikke er hugget i stein.

Samtidig forstår han at flere reagerer.

– Absolutt. Dette er veldig kontroversielt, men FHI mener at dette vil få oss ut av pandemien raskere. Det er klart at Oslo-området har hatt veldig høy smitte, og har spredt mye smitte ellers i landet. Hvis det er mulig å få til dette uten at vaksinasjonstempoet går ned, så er det positivt for alle, sier han torsdag.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark