Hopp til innhold

FBI-materiale får forsvarerkritikk: – Mitt syn er at vi lett lar oss forføre av FBI

Flere forsvarsadvokater reagerer på metodebruken i Trojan Shield-operasjonen. Vestfold tingrett sier nei til å fengsle to som er siktet fordi FBIs materiale ikke er godt nok til å fengsle dem.

Odd Rune Torstrup

KRITISK: Advokat Odd Rune Torstrup.

Foto: Petter Strøm / NRK

Tirsdag ble den internasjonale politioperasjonen «Trojan Shield» gjort kjent for verden. Onsdag ble det også kjent at flere av de pågrepne er fra Norge.

FBI i USA har overvåket en kryptert meldingskanal for kriminelle, som har vært i bruk på over 12.000 elektroniske enheter i over 200 land.

Dommeren i Vestfold tingrett er klar på at masseovervåkning av folks kommunikasjon, er problematisk.

Retten mener at materialet er lovlig hentet inn i USA, men at en slik overvåkning ikke ville vært lovlig i Norge.

Materialet fra FBI er heller ikke lagt frem for retten eller de siktede. Kripos vil heller ikke gjøre dette materialet tilgjengelig for retten.

Derfor mener tingretten det ikke ikke er grunnlag for å varetektsfengsle de to mennene bosatt i Porsgrunn og Tønsberg, som er siktet for grov narkotikakriminalitet.

– Det er flott og riktig. Og det er flott at tingretten har våget å ta en prinsipiell vurdering av saken og tatt tak i alle de vanskelige problemstillingene. Det er verdt å merke seg at tingretten ikke danser etter pipa til Interpol, sier en av forsvarerne, Tollef Skobba.

VG omtalte tingrettens avgjørelse først.

 arrestasjon australia

En person pågripes i et udatert bilde offentliggjort av australsk politi. Den australske delen av den internasjonale operasjonen har fått navnet «Ironside».

Foto: Australian Federal Police / Reuters

Forført av FBI

Kritikken mot metoden kommer fra flere forsvarere.

– Man får inntrykk av at norsk politi har fått kastet saken til seg og at den bærer preg av hastverk, sier forsvarer for en annen som er siktet i saken, advokat Knut-Erik Storlykken Søvik.

Også forsvareren til en mann bosatt i Rogaland, Odd Rune Torstrup, har torsdag ettermiddag reagert på bevisene i saken. Hans klient nekter straffskyld.

– Mitt syn er at vi lett lar oss forføre av at FBI har sendt en mengde opplysninger til norsk og europeisk politi, og så tar vi alt for god fisk, sier Torstrup.

Han mener det denne saken bygger på, er i strid med Riksadvokatens rundskriv fra 2018.

– Det er anført i retten fra min side at det straffbare forholdet ikke i tilstrekkelig grad er individualisert. Det vil si at en ikke i tilstrekkelig grad har gitt tid, sted og omfang av de straffbare handlingene.

Mannen i Stavanger er fengslet med brev- og besøksforbud i to uker.

Knut-Erik Storlykken Søvik

Knut-Erik Storlykken Søvik er kritisk til jobben som Kripos har gjort før de pågrep hans klient.

Foto: NRK

Uenig med retten

De to fra Porsgrunn og Tønsberg er siktet for grov narkotikaforbrytelse.

Politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt, Odd Skei Kostveit, sier det er uenighet om bevismaterialet i Vestfold tingrett.

– Retten sier at informasjonen vi har mottatt fra FBI ikke kan brukes som grunnlag for mistanken mot de siktede. Og det er vi ikke enig i, sier han til NRK.

– Hvilke konsekvenser får det for dere?

– Foreløpig ingen konsekvenser. Men hvis vi må løslate dem blir det en utfordring for den videre etterforskningen i saken.

 arrestasjon australia

En person pågripes i et udatert bilde offentliggjort av australsk politi. Den australske delen av den internasjonale operasjonen har fått navnet «Ironside».

Foto: Australian Federal Police / Reuters

Ny avgjørelse snart

Politiet har anket avgjørelsen fra Vestfold tingrett. Men begge de to siktede blir holdt fengslet frem til lagmannsretten har vurdert saken.

Det kan skje i morgen eller i starten av neste uke, men ikke i dag, tror Skobba.

– Betyr det at bevisene i saken er altfor generelle til å fengsle alle som er pågrepet?

– Nei, det er ikke sånn jeg ser på det. Dette har vært en konkret vurdering i denne saken, men jeg kan dessverre ikke kommentere noe ytterligere om saken, sier Skobba.

Pressen fikk ikke være til stede under onsdagens fengslingsmøte i Vestfold tingrett.

Marius Dietrichson i Advokatforeningen reagerte onsdag på at utenlandsk politi har drevet en kryptert meldingskanal for kriminelle.

Appen, som var utviklet og drevet av FBI, har vært i bruk på over 12.000 elektroniske enheter i over 200 land.

– Lovlig bevis

Det er totalt ni pågrepne i flere distrikt, opplyste Kripos til NRK onsdag.

Kripos vil ikke uttale seg om etterforskningen i politidistriktene, eller kommentere utspill fra forsvarsadvokatene.

– Generelt kan jeg si at det er vår klare oppfatning at dette er bevis som lovlig kan brukes i Norge, under etterforskning og som bevis for domstolene, sier politiadvokat ved Kripos, Morten Stene.

Han sier at politiet i Norge fortsetter å jobbe med informasjonen de har motatt og etterforskning som er startet.

– Vi kan ikke utelukke ytterligere pågripelser.

Tollef Skobba

FORSVARER: Tollef Skobba.

Foto: Helena Rønning / NRK