Hopp til innhold

Vil redusere trampolineskader

Lek i trampoliner fører til mange bruddskader, og det er særlig barn som rammes. Nå har det kommet nye europeiske sikkerhetskrav for å forebygge skader.

Vårglede på trampoline

NYE REGLER: Det er blitt strengere regler for dem som produserer, importerer og selger trampoliner. Dette bildet er tatt før de nye reglene kom, og de får heller ikke tilbakevirkende kraft.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Går vi inn på nyere satellittbilder av nær sagt et hvilket som helst boligområde, ser vi at trampolinene ligger «tett som hagl» bortover i hagene. Og det er ikke bare her i landet at det å hoppe på trampoliner er en populær aktivitet.

Det brukes av barn og voksne i mange land, og det nye regelverket har da også en europeisk standard.

Fra sport til lek

Berit Jaritz

TILSYN: DSB er tilsynsmyndighet, og derfor kan vi føre tilsyn med at trampolinene blir produsert etter de nye kravene, sier seniorrådgiver Berit Jaritz.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

På slutten av 90-tallet og utover fra 2000 gikk trampoliner over fra å være sportsutstyr til å bli kategorisert som leketøy.

– Og det var da skadene kom. Det viser en oversikt over skadeomfanget som ble gjort i perioden 2002 – 2008, sier seniorrådgiver Berit Jaritz i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Mange bruddskader

Det finnes ingen dekkende statistikk over skader forårsaket av trampolinebruk, men tall fra Sverige viser at 7 000 barn ble skadet i trampoliner i 2008.

Det er altså særlig barn som skades, og det vanligste er bruddskader i armene. Det kan avdelingsleder Terje Kleven ved ortopediavdelingen på Sykehuset i Vestfold bekrefte.

– Det er først og fremst brudd i håndledd, underarm og albue, men vi ser også skader forårsaket av sammenstøt mellom flere personer samt fall fra trampoliner.

Ikke tilbakevirkende kraft

De nye sikkerhetskravene omfatter mini-trampoliner og trampoliner av medium eller stor størrelse. Mini-trampoliner skal ha sklisikre bein, mens kravet om sikkerhetsnett, kantputer og advarselsmerking gjelder de to største variantene.

Trampoliner som er delvis gravd ned i bakken omfattes ikke av kravet.

– Kravene får heller ikke tilbakevirkende kraft, og derfor gjelder de ikke for trampoliner som ble produsert før mars 2015. For private trampoliner som folk har hjemme gjelder heller ikke disse kravene, forutsatt at den er hel og i god stand.

– Hold øye med småbarn

Ifølge DSB skjer 80 prosent av barns skader i trampoliner når det ikke er voksne til stede. Jaritz anbefaler at foreldre og foresatte holder et lite øye med hvordan trampolinene brukes.

– Det viser seg at trampolinen også brukes som en slags barnevakt, og i alle fall når det gjelder små barn bør foreldrene følge litt med på leken.