Hopp til innhold

Populært med andelslandbruk

Å høste egne grønnsaker er ingen umulighet for barnefamilier som bor i byen.

Høsting på andelsgården Holt i Undrumsdal
Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

I april startet Roar Lefsaker med noe få av hans likemenn i norsk landbruk har gjort så langt. Målsettingen fra Naturvernforbundet er å få Vestfold til å lede an i andelslandbruk. Det ville bonden være med på å få til.

Høsten er kommet og mange har valgt å leie seg en flekk hos bonden. Faktisk såpass mange at flere nå står på venteliste.

– Dette gir meg en større forutsigbarhet som bonde, sier gårdseier Roar Lefsaker på Holt gård i Undrumsdal nord for Tønsberg.

Det kan nemlig være uår, dårlig vær og plantesykdommer som truer for en som lever av landbruk.

Traktor på Holt gård
Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

– Friskt!

Med 60 andelshavere er det mange som har tilgang på avlingene ved gården. For Hilde Henriksen fra Tønsberg er andelen hennes verdt hver krone.

– Jeg har ikke sett maken til friske grønnsaker som det jeg har fått ta med meg herfra, sier hun idet følget med andre andelseiere vender mot samme matkurs hun selv skal få med seg på Holt.

Matkurs på Holt gård
Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

Det er ulike motiver blant dem som ønsker å være bonde på deltid. Er man travel familiemor i byen, er det likevel kun et spørsmål om prioriteringer for å få det til.

– Vi er veganere, og har pleid å kjøpe mye grønnsaker i butikken, aller helst økologiske, sier småbarnsforelder Åse Nedreberg fra Horten.

På gården har man bedre oversikt over hvordan maten behandles, et stort pluss for Nedreberg-familien. De kommer omtrent en gang i uka etter at vekstsesongen har startet, og tar med seg det de trenger fram til neste innhøsting.