Vestfoldbanen - Lokføreren i Flirt-toget som sporet av på Vestfoldbanen ved Nykirke i februar i år snakket i mobilen. - Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX

Lokføreren i Flirt-toget som sporet av på Vestfoldbanen ved Nykirke i februar i år snakket i mobilen.

Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX

Lokfører snakket i mobilen - så krasjet Flirt-toget

To måneder etter at NSBs nye supertog «Flirt» sporet av er de to lokførerne som kjørte toget tilbake i jobb.

Togavsporingen i Vestfold skjedde 15. februar. Fem ansatte som var om bord i toget ble sendt til sykehus. Ingen omkom i ulykken, men toget ble totalskadet.

Statens havarikommisjon fastslo etter avsporingen at det ikke var teknisk feil med toget, togets konstruksjon, togsporer eller konstruksjon av togsporer etter avsporingen.

En av lokførerne var opptatt med flere andre ting like før toget sporet av.

– De to lokførerne måtte gjøre en rekke ting samtidig som de kjørte toget. Blant annet snakket den ene lokføreren i mobiltelefonen med togledersentralen. Oppmerksomheten ble ledet til mye annet, sier persontogdirektør Tom Ingulstad i NSB til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Togulykken på Nykirke - Begge de to siktede lokførerne er nå tilbake i jobb etter ulykken i februar. - Foto: Philip Hofgaard / NRK

Begge de to siktede lokførerne er nå tilbake i jobb etter ulykken i februar.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Tilbake på jobb etter ulykken

Lokføreren som snakket i mobiltelefonen satt ikke fysisk bak spakene, men skal etter det VG Nett kjenner til ha vært ansvarlig for fremføringen av toget.

De to lokførerne jobber til vanlig ikke med kjøring av tog, men som en støttefunksjon for NSBs lokførere.

– De to lokførerne er nå tilbake i sine ordinære jobber hvor de ikke kjører tog, men jobber med brukerstøtte på det driftsoperative senteret vårt, sier Ingulstad.

– Foregikk mye i førerhuset

Etter ulykken ble det kjent at toget hadde kjørt 65 kilometer for fort på strekningen da avsporingen skjedde.

Beskjeder hit og dit, kommunikasjon med ulike sentraler, samtidig som man testet et nytt informasjonssystem for passasjerer skal ha ført til at lokføreren overså skiltet som fortalte han at fartsgrensen ble redusert fra 130 til 70 kilometer i timen.

I tillegg er det fra før av kjent at et advarselskilt nummer to manglet på stedet.

Siste nytt

  • Problemer med Telenors mobilnett

    Telenor skal igjen ha problemer med mobilnettet over hele landet. På sine Facebook-sider skriver selskapet: – Mange har problemer med å ringe fra mobil til mobil og sende SMS. Det er usikkert hvor mange som er rammet og hvor langvarig feilen er.

  • «Villmannskjøring» på E18

    Politiet fikk melding om to biler som drev med «villmannskjøring» på E18 ved Kopstad. Begge ble stoppet av politiet. Bilførerne, menn på 26 og 21 år fra distriktet, har ifølge politiet historikk på trafikale forhold og kjørte uten gyldige førerkort. Juristen besluttet derfor å beslaglegge begge bilene.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Jenter i Etiopia og Malawi skal få økt selvstendighet og større innflytelse over sitt eget liv takket være årets Operasjon dagsverk. I år feirer folkehøgskolene i Norge150-årsdag. Skiringssal folkehøgskole i Sandefjord markerer jubileet med en demokratikonferanse. Gunn Birgirsdotter har skrevet boka "Pingla", en naturbok for barn. Når kommer vinteren? Vi spør en klimaforsker om hvordan været ser ut fremover.
Synth-popens tid er ikke forbi. Nå er Tønsbergduoen Argh klare med sitt første hele album. Skjærer du ut gresskar for å pynte til Halloween, og står igjen med en haug gresskarkjøtt og kjerner som du bare slenger i søpla? Gresskaroppskrifter kommer din vei i dag. Du får også høre den fantastiske historien om hun som bare ville hjelpe en svane, og som endte opp med å bli jaget jordelangs. Og vinneren av gårsdagens poesislam i Horten kommer til oss i dag...