Vestfoldbanen - Lokføreren i Flirt-toget som sporet av på Vestfoldbanen ved Nykirke i februar i år snakket i mobilen. - Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX

Lokføreren i Flirt-toget som sporet av på Vestfoldbanen ved Nykirke i februar i år snakket i mobilen.

Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX

Lokfører snakket i mobilen - så krasjet Flirt-toget

To måneder etter at NSBs nye supertog «Flirt» sporet av er de to lokførerne som kjørte toget tilbake i jobb.

Togavsporingen i Vestfold skjedde 15. februar. Fem ansatte som var om bord i toget ble sendt til sykehus. Ingen omkom i ulykken, men toget ble totalskadet.

Statens havarikommisjon fastslo etter avsporingen at det ikke var teknisk feil med toget, togets konstruksjon, togsporer eller konstruksjon av togsporer etter avsporingen.

En av lokførerne var opptatt med flere andre ting like før toget sporet av.

– De to lokførerne måtte gjøre en rekke ting samtidig som de kjørte toget. Blant annet snakket den ene lokføreren i mobiltelefonen med togledersentralen. Oppmerksomheten ble ledet til mye annet, sier persontogdirektør Tom Ingulstad i NSB til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Togulykken på Nykirke - Begge de to siktede lokførerne er nå tilbake i jobb etter ulykken i februar. - Foto: Philip Hofgaard / NRK

Begge de to siktede lokførerne er nå tilbake i jobb etter ulykken i februar.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Tilbake på jobb etter ulykken

Lokføreren som snakket i mobiltelefonen satt ikke fysisk bak spakene, men skal etter det VG Nett kjenner til ha vært ansvarlig for fremføringen av toget.

De to lokførerne jobber til vanlig ikke med kjøring av tog, men som en støttefunksjon for NSBs lokførere.

– De to lokførerne er nå tilbake i sine ordinære jobber hvor de ikke kjører tog, men jobber med brukerstøtte på det driftsoperative senteret vårt, sier Ingulstad.

– Foregikk mye i førerhuset

Etter ulykken ble det kjent at toget hadde kjørt 65 kilometer for fort på strekningen da avsporingen skjedde.

Beskjeder hit og dit, kommunikasjon med ulike sentraler, samtidig som man testet et nytt informasjonssystem for passasjerer skal ha ført til at lokføreren overså skiltet som fortalte han at fartsgrensen ble redusert fra 130 til 70 kilometer i timen.

I tillegg er det fra før av kjent at et advarselskilt nummer to manglet på stedet.

Siste nytt

  • Vil ha tips

    PST i Vestfold ønsker at privatpersoner og ansatte i for eksempel skoler skal tipse dem hvis noen endrer adferd som kan tyde på en radikalisering. Leder for PST, Roy Sandvik, sier det ikke er grunn til å være redd selv om ekstreme islamister har kommet fra Vestfold, men at det er viktig å være på vakt.

  • DSB til Sierra Leone

    Folk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Sivilforsvaret reiser i dag til Sierra Leone for å vurdere muligheten for å opprette en leir for hjelpearbeidere som kjemper mot ebolaepidemien. Gruppa som reiser skal blant annet vurdere forhold som sikkerhet, samarbeid og forsyninger. Dersom leiren blir etablert, skal den gi plass til mellom 50 og 100 hjelpearbeidere.

  • Brøt regler

    Horten kommune har gitt en ansatt i Psykisk helseteam skriftlig advarsel for brudd på kommunens etiske retningslinjer ved urettmessig å ha tilegnet seg taushetsbelagte opplysninger. Den ansatte har fått beskjed om at gjentakelse fører til ny advarsel som kan få konsekvenser for arbeidsforholdet i kommunen.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Mange lærlinge ri Vestfold øver til yrkes-NM. Vi blir med på trening. Tønsberg arrangerer vannøvelse. Stressmestring og mindfulness inntar bibliotek. Leder for PST i Vestfold oppfordrer folk til å tips dem hvis noen begynner å få en atferd som kan tyde på radikalisering.
Kontakt oss på tlf 02345
Mange gleder seg til at Kongen kommer til Svelvik og Hof i dag. Vi har spurt folk hva de vet om Kongen. Talsmann for ei gruppe som jobber for at et område i Tønsberg i Stokke i fremtiden tilhører samme kommune, kommer i studio. En forsvunnet katt ble avlivet av en veterinær.