Hopp til innhold

Lover fortgang i stengingen av Guantánamo

Amerikanske myndigheter sier de nå vil sette opp tempoet med å tømme fangeleiren som Obama lovte å stenge i sin første uke som president for fem år siden.

Fanger på Guantanamo

I over 12 år har mistenkte terrorister sittet fengslet på Guantánamo-basen på Cuba. Dette bildet er fra avdelingen Camp X-Ray hvor fangene satt det første året i 2002.

Foto: TOMAS VAN HOUTRYVE / AP

Barack Obama

Fem år etter at han kom til makten har Barack Obama ennå ikke klart å innfri valgløftet om å stenge Guantánamo.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp
Khalid Sheik Mohammed

Khalid Sheik Mohammed er en av de ytterst få av fangene som stilles for retten etter oppholdet i fengselet.

Foto: www.muslm.net / AP

Det beryktede fengselet ble opprettet i 2002 og skulle huse personer som ble tatt til fange under krigen mot terror i kjølvannet av terrorangrepene i USA 11. september 2001.

Fengselet har vært kraftig kritisert for behandlingen av de innsatte og både FN og flere menneskerettighetsorganisasjoner har krevd at den blir stengt.

Amnesty International har kalt den amerikanske fangebehandlingen for et klart brudd på folkeretten.

Fangene har ikke blitt behandlet i tråd med Genèvekonvensjonen fordi USA ikke anser dem som krigsfanger, og det har blitt avdekket at det ble tatt i bruk vanntortur under avhør.

Løftebrudd

Obama har gjennom sine to presidentperioder gjentatte ganger lovet å stenge leiren.

Under valgkampen i 2009 sa Obama at han i løpet av sin første uke som president ville beordre stenging av leiren. To dager etter innsettelsen lovte han at den skulle være tømt i løpet av ett år.

Året etter underskrev presidenten en lov som forhindrer at fangene kan stilles for retten i USA.

USA har deretter jobbet med å få andre land til å ta imot fangene fra basen.

– Substansiell framgang

Det er denne prosessen som nå skal intensiveres, skal vi tro en amerikansk regjeringskilde som har latt seg intervjue av nyhetsbyrået AFP.

– Det er en betydelig andel fangeoverføringer på gang, og jeg tror vi vil se en substansiell framgang i år, sier han til AFP.

Kilden vil ikke tallfeste hvor mange fanger det kan dreie seg om, men av de 149 menneskene som fortsatt sitter fengslet er 78 klarert for å løslates uten at det tas ut siktelse.

Av disse er 58 jemenittiske statsborgere og fire afghanere. Selv om de ikke lenger knyttes til terror, vil ikke USA sende dem tilbake til hjemlandene deres.

Myndighetene frykter at fangene vil utgjøre en sikkerhetsrisiko dersom de sendes hjem, eller at de vil rettsforfølges av hjemlige myndigheter.

Derfor må andre land si seg villig til å ta imot dem, før amerikanerne slipper dem fri.

– Vi er veldig fornøyd med fremgangen i prosessen med fangeutleveringen, sier kilden.

Fangeutveksling

Av de 71 resterende fangene som ikke er klarert for løslatelse, er det 10 som skal stilles for et militærtribunal tiltalt for ulike terrorforbrytelser.

Dette gjelder blant annet den selvutnevnte mesterhjernen bak terrorangrepene 11. september Khalid Sheikh Mohammed og hans medsammensvorne.

38 andre skal fortsatt sitte fengslet i påvente av en mulig løslatelse og det jobbes med å utarbeide en tiltale mot 23 personer.

Lørdag denne uken ble fem Guantánamo-fanger løslatt i bytte mot den amerikanske sersjanten Bowe Bergdahl som har sittet i fangenskap hos Taliban i Afghanistan i fem år.

President Obama ble møtt med krass kritikk fra opposisjonen fordi han ikke informerte Kongressen om fangeutvekslingen.

SISTE NYTT

Siste nytt