Hopp til innhold

Ukraina: – Kan ikke bekrefte russisk tilbaketrekning

Ukrainas utenriksminister Andrij Deshchytsia sier at han ikke kan bekrefte at russiske styrker har trukket seg tilbake fra grensen. Kun dager før presidentvalget i Ukraina er mange tusen internt fordrevne.

Satellittbilde fra Nato

BILDEBEVIS: NATO har tidligere lagt frem kommersielle satellittbilder som viser russiske styrker ikke langt fra grensen til Ukraina. Dette bildet viser angivelig en brigade av enten fallskjermstyrker eller spesialsoldater (Spetznaz) ved Yeysk, nær Azovhavet.

Foto: DigitalGlobe via SHAPE

Tidligere tirsdag kom det meldinger om at russiske soldater skal ha trukket seg tilbake fra grensen til Ukraina. Ifølge AFP avviser Ukrainas utenriksminister at dette kan bekreftes, men håper at det stemmer.

– Vi håper at de russiske politikernes uttalelser om at deres soldater har trukket seg tilbake fra Ukrainas grenser ikke kun forblir ord, sa utenriksminister Andrij Deshchytsia i Berlin.

– På dette tidspunktet kan vi ikke bekrefte tilbaketrekningen, skal Deshchytsia ha sagt under et møte med Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier tirsdag.

Beskjeden kommer etter at Sergij Astakhov, talsmann for de ukrainske grensemyndighetene, tidligere tirsdag sa at de russiske styrkene ikke befinner seg langs grensen lengre.

Russiske myndigheter opplyste tidligere på dagen at styrkene skal starte tilbaketrekkingen fra Ukrainas grense. Det har imidlertid kommet flere slike meldinger fra Kreml tidligere, uten at noe har skjedd.

Rundt 40.000 russiske styrker har på det meste oppholdt seg i nærheten av Ukrainas grense.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa mandag at en tilbaketrekking vil være et viktig bidrag til å roe situasjonen i Ukraina.

Russlands statsminister Medvedev tilbakeviste imidlertid enhver deeskalering av situasjonen tirsdag. «Moskva og vesten beveger seg sakte, men sikkert mot en ny kald krig», skal statsministeren ha uttalt i et intervju, ifølge AFP.

NATO har tidligere lagt frem kommersielle satellittbilder som viser russiske styrker ikke langt fra grensen til Ukraina.

Ukraina velger ny president

Ukrainas statsminister Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar. Landet ledes nå av en midlertidig regjering under fungerende president Oleksandr Turchynov. Myndighetene i Kiev er ifølge AFP bekymret for deltakelsen og gjennomføringen av valget i de østlige provinsene som skal holdes på søndag. Fortsatt kontrollerer separatistene Donetsk og Luhansk.

Viktor Janukovitsj

BLE AVSATT: Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar. På søndag skal Ukraina velge ny president.

Foto: Pavel Golovkin / Ap
Oleksandr Turchynov

FUNGERENDE PRESIDENT: Oleksandr Turchynov ble president etter at Janukovitsj ble avsatt i februar. På søndag velger Ukraina sitt nye statsoverhode.

Foto: Anastasia Sirotkina / Ap

FNs assisterende generalsekretær for menneskerettigheter advarte mandag fra å forvente «et mirakel» av søndagens presidentvalg.

USAs visepresident Joe Biden startet sitt statsbesøk til Romania denne uka og benyttet anledningen til å kritisere Russland.

– Europas grenser bør ikke baseres på hvor pistolen peker, sa han til rumenske og amerikanske soldater i sterk kritikk av Russlands anneksjon av Krim-halvøya.

10 000 tatarer fordrevne

Ifølge FN har rundt 130 personer mistet livet siden volden brøt ut i Donetsk og Luhansk nær den russiske grensen i april.

I tillegg hevder FN at rundt 10 000 personer skal være fordrevne. De aller fleste av disse skal være fra tatarer. I et intervju med AFP advarer FN om at flere vil blir fordrevet som følge av at grunnleggende tjenester er nær ved å kollapse i separatist-dominerte områder.

Russlands president Putin, som disse dager er på statsbesøk i Kina, nekter å ha hatt direkte innblanding i opptøyene øst i Ukraina. Han har heller ikke anerkjent folkeavstemningene for uavhengighet i Donetsk og Luhansk.

SISTE NYTT

Siste nytt