Hopp til innhold

USA vil be om utlevering av beryktet narkobaron

Sjefen for det mexicanske Sinaloa-kartellet ble arrestert etter 13 år på rømmen lørdag. Nå vil amerikanerne ha tak i en av verdens mest ettersøkte menn.

Joaquin "El Chapo" Guzman
Foto: Eduardo Verdugo / Ap

Joaquin «El Chapo» Guzmán har i 13 år vært på flukt fra politiet etter at han rømte fra et fengsel hvor han sonet en dom på over 20 år.

Takket være hjelp fra 78 innsatte og ved å bestikke fengselsansatte, lurte Guzmán seg ut av fengselet i en skittentøykurv i 2001.

Amerikanske myndigheter utlovet en dusør på rundt 30 millioner kroner for den som kunne bidra til at «El Chapo» ble pågrepet igjen.

Plastiske operasjoner

Joaquin Guzmán har i lang tid blitt ansett som verdens mektigste narkobaron, og tidsskriftet Forbes har de siste årene rangert ham som en av verdens mest innflytelsesrike og rikeste personer, med seks milliarder kroner til sin rådighet.

Chicago Crime Commission ga i fjor Guzmán tittelen «Public Enemy Number One». Den siste som fikk denne fryktinngytende merkelappen var gangsteren Al Capone i 1930.

– Sinaloa-kartellet er det største problemet vi har i denne regionen, og det ledes av en mann som etter min mening er den farligste forbryteren i verden. Mannen heter Chapo Guzman, og gjemmer seg som en feiging i Mexico, uttalte spesialagent Jack Riley i Chicagos spesialavsnitt for narkotikakriminalitet for ett år siden.

På flukt fra myndighetene skal mexicaneren ha gjennomgått flere plastiske operasjoner for å endre utseende.

Rømte gjennom tunneler

Lørdag ble han altså tatt i en operasjon ledet av mexicanske elitestyrker med støtte og etterretning fra amerikanske myndigheter.

Myndighetene hadde ved hjelp av mobiltelefoner de beslagla fra Guzmáns medhjelpere, kunne iverksette en massiv overvåking for å komme på sporet av ham.

Ved hjelp av droneovervåking ble narkotikabaronen omsider fanget opp i byen Culiacán nordvest i Mexico. Guzmán klarte likevel å rømme gjennom tunneler under bakkenivå og tok seg sørover til badebyen Mazatlán hvor han ble pågrepet.

Joaquin "El Chapo" Guzman.

Joaquin «El Chapo» Guzman slik han så ut da han ble pågrepet i 1993.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

Mandag ble flere detaljer fra pågripelsen gjort kjent.

De mexicanske spesialstyrkene gikk til aksjon mot et leilighetskompleks i byen. Guzmán befant seg i fjerde etasje med overraskende få mennesker rundt seg.

Kun en utkikkspost, en livvakt og en tidligere skjønnhetsdronning som trolig er hans kone ble funnet i leiligheten, opplyser en amerikansk myndighetsperson til nyhetsbyrået AFP.

Massivt nettverk

Mexicaneren, som en gang i tiden var foran Osama bin Laden på lista over FBIs mest ettersøkte, overga seg til soldatene uten at et eneste skudd ble avfyrt.

Guzmán har ifølge myndighetene tilbrakt mesteparten av tiden på flukt i Culiacán.

Her har han oppholdt seg i flere forskjellige hus som har vært tilknyttet med tunneler og sikret med kraftige ståldører og tykke murvegger.

– Det er en stor by hvor han har hatt sine kontakter, kvinner og hjem, sier den amerikanske myndighetspersonen.

Må sone ferdig

Sinaloa-kartellets konflikt med rivaliserende gjenger har ført til at 77.000 mennesker er drept i Mexico i løpet av de siste sju årene.

Pågripelsen av Guzmán er derfor en stor seier for president Enrique Pena Nieto i krigen mot kartellene.

Myndighetene jakter nå på Guzmáns nestkommanderende Ismael «El Mayo» Zambada som er ventet å ta over makten i kartellet.

En talsmann for statsadvokatembetet i New York sier de er i ferd med å utforme en utleveringsbegjæring for å kunne stille «El Chapo» for en amerikansk domstol.

– Jeg tror det er best for både USA og Mexico at vi ikke får en reprise av det som skjedde i 2001, sier leder av kongressens komité for innenriks sikkerhet Michael McCaul til ABC News.

En talsmann for den mexicanske utenriksministeren ville ikke kommentere planene om utlevering.

Ifølge mexicanske justismyndigheter må Guzmán nå fortsette soningen av straffen på 20 år som han avbrøt etter år i 2001.

Han må også svare for nye tiltaler som omfatter narkotikatrafikk, hvitvasking, organisert kriminalitet og besittelse av militære våpen.

Narkobaronen er foreløpig ikke tiltalt eller siktet for drap.

SISTE NYTT

Siste nytt