Hopp til innhold

Fare for ny krig mellom nord og sør

Konflikten mellom de gamle fiendene Sudan og Sør-Sudan trappes opp. Flyvåpenet i Nord-Sudan bombet i dag de største oljefeltene i Sør-Sudan.

Oljeanlegg i den sørsudanske delstaten Unity

Et arkivbilde av oljeanleggene i den sørsudanske delstaten Unity.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Et asiatisk-eid oljeselskap i Sudan, GNPOC, bekrefter bombingen av oljefelt nær grensen til Sudan.

– Det er kampfly over alt. En bombe landet rett ved siden av basen vår, sier selskapets visepresident Chom Juaj.

Det er ikke meldt om noen drepte, og heller ikke meldt om ødeleggelser på oljeinstallasjonene etter angrepet. Flyene skal ha sluppet to bomber.

Møte stanset av kamper

Delstaten Unitys informasjonsminister sier på telefon til Reuters at bombene ble sluppet over de sentrale oljefeltene i staten.

– De har nå dratt tilbake, kanskje for å fylle drivstoff, sier Gideon Gatpan.

Et forhandlingsmøte mellom presidentene i Sudan og Sør-Sudan skulle ha funnet sted neste uke, men det ble avlyst på kort varsel etter en direkte militær konfrontasjon på den uklare grensen mellom nord og sør i går.

Også da slapp sudanske fly ned bomber, da mot sørsudanske styrker. Sammenstøtene skal ha resultert i et blodig slag.

Planen var at de to presidentene Omar Hassan al-Bashir i Sudan og Salva Kiir i Sør-Sudan skulle diskutere en løsning på oljekonflikten i Sør-Sudans hovedstad Juba.

Både nord og sør krever eiendomsretten til oljefelt utenfor byen Benitu.

Avhengig av oljepengene

I januar i år stanset Sør-Sudan all oljeproduksjon på sine felt og kuttet dermed all oljeeksport til Sudan. Oljen fra oljefeltene i Sør-Sudan blir fraktet ut gjennom oljeledninger via Sudan, og produksjonsstansen har fått store økonomiske følger for begge landene.

Årsaken til oljeboikotten var en krangel over prisen Sudan tar for å leie ut oljeledningene på sin side. Helt fram til i helgen har det vært forhandlinger for å få stanset aksjonen.

I forrige måned kom det i stand et forhandlingsmøte i Etiopias hovedstad Addis Abeba, men samtalene brøt sammen. Fra mange hold advares det om at konflikten kan føre til humanitær krise i landet.

Den nye nasjonen Sør-Sudan, som ble uavhengig av Sudan i juli i fjor, er økonomisk helt avhengig av oljeeksporten. Myndighetene der hevder de vil bygge oljeledninger via Djibouti, Kenya og Etiopia for å slippe å bruke Sudans rørledninger.

Lang krig om ressurser

Ved siden av vannressursene, har oljeressursene vært en av årsakene til den lange borgerkrigen mellom nord og sør.

Bare få uker før Sør-Sudan ble selvstendig i fjor sommer, bombet også Sudan de samme oljeområdene. Den gangen sa regjeringen i sør at Sudan forsøkte å overta oljefeltene.

Siden opprettelsen av staten Sør-Sudan har det vært jevnlige sammenstøt mellom stammegrupper på grensen.

SISTE NYTT

Siste nytt