Hopp til innhold

Spriten har kommet fram til romstasjonen

Det japanske firmaet som står bak forsendelsen vil ikke si nøyaktig hva de har sendt opp i rommet, men målet for eksperimentet er å se om vektløshet endrer smaken.

Japansk romfartøy Kounotori 5 ved Den internasjonale romstasjonen

Den dyrebare lasten ble sendt fra Japan og fanget inn av robotarmen på romstasjonen i går.

Foto: NASA

Fem forskjellige typer sprit var med i lasten da det japanske forsyningsfartøyet Kounotori 5 ankom Den internasjonale romstasjonen, melder selskapet som står bak eksperimentet.

Laster Twitter-innhold

Akkurat hvilke fem, vil ikke forskerne bak prosjektet opplyse om, men en rekke whisky-entusiaster mener det har mer informasjon.

Målet er å se om de spesielle forholdene i romstasjonen gjør noe med smaken.

Astronautene om bord får ikke lov til å smake, romstasjonen skal være tørrlagt, men det er en åpen hemmelighet at spesielt russerne drikker om bord.

Utenomjordisk aldring

De fleste alkoholholdige drikkevarer endrer smak over tid. Årsakene er kompliserte og avhenger av hvordan de lagres og hva som egentlig er i drikkevaren som lagres.

Halvparten av spriten skal være i romstasjonen i ett år, og så sendes tilbake til jorden for testing. Den andre halvparten skal være i rommet i minst to år.

US-JAPAN-SPACE-KOUNOTORI

Den røde sylinderen er det japanske romfartøyet som har sprit i lasten. Det er nå koblet til Den internasjonale romstasjonen.

Foto: -- / Afp

På jorden er det kontrollflasker fra de samme tønnene, og de vil bli brukt til å sammenligne.

Spriten skal gjennom et batteri av tester i avanserte instrumenter. Blant mye annet vil molekylstrukturen bli undersøkt med røntgenstråling.

Det spesielle med vektløshet

Mikrogravitasjon, er det forskerne kaller vektløshet. I mikrogravitasjon er det en rekke ting som skjer, men det spritforskerne er mest interessert i, er hva som ikke skjer.

I vektløshet fører ikke temperaturending til bevegelse i en væske. Varme væsker har mindre tetthet enn kalde væsker, og på jorden fører det blant annet til at det varme vannet i sjøen holder seg på overflaten.

I en flaske på jorden fører temperaturforskjeller til en kontinuerlig blandeprosess. Det gjør sannsynligvis noe med smaken, mener forskerne bak prosjektet.

Når spriten kommer hjem, kan de studere forskjellene i detalj, og kanskje løse mysteriet.

SpaceX

Med en Dragon fra SpaceX er det mulig å sende sprit opp i rommet for aldring, og så transportere den tilbake.

Foto: Ap

Kanskje er nytt og dyrt produkt

Det som også motiverer selskapet, er at den romlagrede spriten kanskje smaker langt bedre enn spriten lagret på bakken.

Det åpner for produksjon i rommet, fordi de unike forholdene i mikrogravitasjon ikke kan gjenskapes på jorden.

Hvem som kan bli kundene, er et åpent spørsmål.

Den romlagrede spriten vil utvilsomt bli en av de dyreste drikkevarene det går an å få kjøpt.

Drikken med den nå stiveste prisen, Tequila Ley .925, til 26 millioner kroner per flaske, vil ikke bli kastet av tronen, men dette spesielle produktet handler om diamantflasken, og ikke hva som er på innsiden.

US-SPACE-EARTH

Alt er rimeligere å produsere her, men ikke alt kan produseres her.

Foto: -- / Afp

Bare selve væsken, altså romspriten uten forpakning, må koste mer enn 130.000 kroner per liter.

Det er basert på lastekapasiteten til en Dragon-kapsel og prisen for en SpaceX Falcon 9 oppskytning.

I tillegg vil det komme leie av kapselen, leie av lagerplass i en romstasjon, forskning og utvikling og selvfølgelig selve spritproduksjonen.

Kunder vil det sannsynligvis være.

SISTE NYTT

Siste nytt