Stortingsrepresentanter skulka klima for safari

Fire av de sju norske stortingsrepresentantene som er i Sør-Afrika for å følge klimaforhandlingene, valgte i innspurten heller å se på sjiraffer og elefanter nest siste dagen.

Komiteemedlemmer

DROPPET KLIMAMØTE: Siri Meling, Oskar Grimstad, Erling Sande og Gunnar Gundersen valgte heller å besøke en nasjonalpark.

Foto: Stortinget
Eivind Molde i Durban

I går valgte Siri Meling (H), Oskar Grimstad (FrP), Erling Sande (Sp) og Gunnar Gundersen (H) heller å ta en tur til en nasjonalpark istedenfor å følge med på klimakonferansens nest siste dag.

– Burde ha brukt fridagen

– Jeg stusser jo på dette, spesielt når en av dem i går gikk ut og kritiserte Miljøverndepartementet for å sende for stor delegasjon til Durban, sier Bellona-leder Fredrik Hauge til NRK.

Han mener det heller var andre arrangementer stortingspolitikerne, som sitter i energi- og miljøkomiteen eller finanskomiteen, burde ha prioritert.

– Det er viktig at stortingsrepresentantene er til stede. De har en rolle som representanter for Norge og kan være med på å påvirke, sier Hauge.

Han sier hans reaksjon er mest prinsipiell.

– Det er vel unt å dra på safaritur, men søndag var fridag, og det er den dagen man burde ha brukt. Resten av tida burde vi jobbe knallhardt alle sammen for å få til et best mulig resultat, selv om det er vanskelig, sier Hauge.

Bellonas leder Frederic Hauge

REAGERER: Bellonas leder Fredrik Hauge stusser over at stortingsrepresentantene valgte tur til nasjonalpark fremfor å følge forhandlingene.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Relevant for mitt arbeid

Siri A. Meling, som er nestleder i energi- og miljøkomiteen (H), synes ikke turen til nasjonalparken er så problematisk:

– Siden det ikke var andre offisielle oppdrag for stortingsrepresentanter i går, så benyttet vi anledningen til å besøke nasjonalparken.

Hun sier målet var å lære hvordan nasjonalparken forvalter det biologiske mangfoldet og store rovdyr.

– Som medlem av energi- og miljøkomiteen, så synes jeg det å benytte muligheten til og å se andre sider av Sør-Afrika, som relevant for mitt arbeid, og det må være helt legitimt, sier Meling til NRK.

– Har ikke brukt tida på ville dyr

Erling Sande (Sp) sier det var en åpning i programmet som de benyttet til å kikke nærmere på nasjonalparken og skogplanting i Afrika.

– Vi har ikke brukt tida vår her for å se på ville dyr, sier Sande til NRK.

– Ville det ikke ha vært mer naturlig å følge forhandlingene?

– Vi har følgt forhandlingene hele veien. men vi er ikke med og forhandler, og dermed er det ikke naturlig at vi er på alle møter. Noen av møtene er lukket, men vi følger med på det som skjer her nede, eier Sande, og legger til at de har hatt stort utbytte av turen til Sør-Afrika.

Snorre Valen (SV) var en av de som valgte å følge møtene, og forteller at han mente torsdag var så viktig at det var svært viktig å være på plass.

– Var ikke dagen i går viktig, Sande?

– Alle dagar har vært viktige. I dag er kanskje aller viktigst. I dag får vi svar på flere av de store spørsmåla. Det som skjer i dag og utover natta, vil avgjøre om vi kommer fram til ei global klimaavtale, sier Sande.

Betalte selv

De fire stortingsrepresentantene betalte for turen av egen lomme.

– Kan man ikke da få det inntrykk av at dette var noe dere gjorde på vegne av dere selv, og ikke for Stortinget?

– Det var ikke en del av det offisielle programmet, og det er klart at hvis det var offisielle møter denne dagen, så hadde vi aldri dratt, svarer Mehling.

Hun mener at de som observatører må også kunne ha muligheten til å benytte anledningen til å sette seg inn i ting som angår deres fagområde.

– Men kunne dere ikke ha lagt denne turen til etter forhandlingene?

– Det er klart at det kunne ha vært en mulighet, men jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal legge vekt på også å se på nasjonalparken. Dette er relevant for mitt faglige arbeid som jeg gjør i mitt daglige virke på Stortinget, sier Meling.

Alle de fire stortingsrepresentantene var på plass på klimakonferansen igjen i dag.

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.