Hopp til innhold

Kina ønsker nye atomsamtaler med Nord-Korea

PYONGYANG (NRK): Kina vil ha Nord-Korea tilbake til forhandlingsbordet, og gjenoppta samtalene om landets omstridte atomprogram.

Kim Jong Un og Liu Yunshan

Det kan se ut til at forholdet mellom Kina og Nord-Korea er på bedringens vei.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Oppfordringen kom fra Liu Yunshan, den første høytstående kinesiske tjenestemann som har besøkt Nord-Korea siden Kim Jong Un kom til makten i 2011.

Vi som stod rett under balkongen kunne se hvordan Liu stod ved Kims side oppe på balkongen og vinket til soldatene, som en av få utenlandske gjester i selskap med en utsending fra Cuba.

Liu hadde også med seg et håndskrevet brev fra Kinas president Xi Jinping.

Gjentatte forsøk

Kina har gjentatte ganger forsøkt å blåse liv i de såkalte seksnasjonerssamtalene om en atomvåpenfri Korea-halvøy, som Nord-Korea trakk seg fra i 2009.

Samtalene har hatt som mål å gradvis lette på de internasjonale sanksjonene i bytte mot at Nord-Korea tar skritt i retning av en avvikling av atomprogrammet, som landet utvikler i strid med en lang rekke sikkerhetsrådsresolusjoner.
Samtalene har stått i stampe de siste seks årene. Senest i forkant av helgens parade gikk det rykter om at Nord-Korea ville sende opp en ny «satelitt» i forbindelse med markeringen, som også ville vært et brudd på FN-resolusjoner om Nord-Koreas bruk av ballistisk teknologi.

Samtidig er den Nord-Koreanske retorikken trappet opp: Senest for en måned siden truet regimet med at landet vil besvare enhver fiendtlighet fra USA med atomvåpen.

Korrespondent Peter Svaar forteller om en absurd opplevelse under paraden for Kim Jong-un.

Henrettet onkel

Siden muren falt har Kina vært Nord-Koreas eneste virkelige politiske og økonomiske partner, men også dette forholdet har surnet de siste årene, og gjort regimet mer isolert enn noen gang tidligere.

Kim Jong Un henrettet sin onkel Jang Sung-taek i 2013, etter å ha anklaget ham for å planlegge et statskupp. Under den summariske militære rettssaken mot ham ble Jang også anklaget for å ha solgt «fedrelandets naturressurser» til Kina, og han ble sett på som en av Beijings viktigste forbindelsesledd inn til det Nord-Koreanske maktapparatet.

Jang var samtidig arkitekten bak den økonomiske sonen utenfor byen Rason, som i årene forut var et av omfattende samarbeidsprosjekt som Kina har investert store beløp i.

NRK i Nord-Korea

Det var storslått feiring for det nordkoreanske kommunistpartiets 70 års dag.

Foto: Peter Svaar / NRK

Flykter over grensen

Det siste året er forholdet mellom de to nabolandene ytterligere forsuret av at desperate avhoppere har krysset Tumen-elven over grensen til Kina og drept innbyggere i landsbyene på kinesisk side på jakt etter mat og penger.

Men samtidig som befolkningen enkelte steder fortsatt sulter under det politiske vanstyret, har atom- og rakettprogrammet blitt en stadig viktigere hjørnesten i regimets ideologi og propaganda.

Under Kim Jong Un hevder regimet at deres storstilte satsing på moderne forskning og teknologi driver landet fremover, og gjør Nord-Korea i stand til å bevare sin uavhengighet og selvforsyning mens de er omringet av den «fiendtlige imperalistiske alliansen» mellom USA og Sør-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt